Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Trnavský kraj

Primátor Trnavy Bročka chce prehodnotiť zmluvy s dodávateľmi služieb

Peter Bročka Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Ide napríklad o zmluvy o starostlivosť o zeleň v Trnave, nevylúčil ani verejné osvetlenie.

Trnava 17. decembra (TASR) – Primátor Trnavy Peter Bročka má záujem prehodnotiť niektoré zmluvy, ktoré má mesto uzatvorené s dodávateľmi služieb. V súčasnosti sa pripravuje na mestskom úrade ich analýza, na základe ktorej potom zváži ďalšie kroky. Ide napríklad o zmluvy o starostlivosť o zeleň v Trnave, nevylúčil ani verejné osvetlenie.

"Zmluvy, ktoré má mesto s firmami, starajúcimi sa o zeleň, sú niektoré uzatvorené v roku 1996 a neskôr riešené opakujúcimi sa dodatkami," konštatoval Bročka. Podľa neho sú pre mesto nevýhodné, poukazoval na to už vo svojom volebnom programe. Cestou na zefektívnenie modelu je buď vybudovanie mestskej firmy, ktorá prevezme túto agendu alebo urobiť verejné obstarávanie na údržbu. Ušetria sa tým nemalé finančné prostriedky. "Samozrejme, budeme rokovať s týmito firmami, nemám záujem o nejaké šikanovanie," dodal primátor s tým, že ešte ako občiansky aktivista upozornil na zmluvy, ktoré mesto so spoločnosťami uzatvorilo a ktoré podľa neho nie sú so svojimi dodatkami v súlade s platným zákonom o verejnom obstarávaní. Bročka stále čaká na vyjadrenie Úradu pre verejné obstarávanie, zároveň však má záujem, aby sa vec uzatvorila čo najskôr.

"Ak ešte podpíšem dodatok, tak len na krátku dobu, na preklenutie času," povedal dnes na stretnutí s novinármi. Mesto Trnava, ako dodal, vynaloží na údržbu zelene počas roka takmer milión eur, jedno kosenie verejných plôch vyjde na 80.000 eur. Pred časom v rámci občianskeho združenia Za lepšiu Trnavu si vzal so spolupracovníkmi pod patronát plochu Na kalvárii. Trnave podľa neho chýba dlhodobá koncepcia rozvoja, budovania a údržby zelených plôch v meste a je potrebný aktuálny model.

Pri verejnom osvetlení v Trnave upozornil, že posledná verejná súťaž na dodávateľa a správu sa konala v roku 1998 a odvtedy platná zmluva má dnes už 31 dodatkov, je potrebné cez verejné obstarávanie zvýšiť hospodárnosť mestského osvetlenia a to použitím úsporných osvetľovacích technológií.