Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Trnavský kraj

Pripomenuli si 97. výročie príchodu dočasnej vlády pre Slovensko

Mesto Skalica, archívne foto Foto: TASR

Skalica dnes pripravila spomienku pri príležitosti 97. výročia príchodu a pobytu dočasnej vlády pre Slovensko.


Skalica 6. novembra (TASR) – Spomienku pri príležitosti 97. výročia príchodu a pobytu dočasnej vlády pre Slovensko pripravilo dnes mesto Skalica. Pri pamätnej tabuli, ktorá je inštalovaná na budove historickej radnice, položili kyticu kvetov zástupcovia skalickej samosprávy. Primátor Ľudovít Barát v príhovore vyzdvihol jej úlohu v prvých dňoch spoločného štátu Slovákov a Čechov.

Československú dočasnú vládu pre Slovensko, ktorej členmi boli Vavro Šrobár i skalický rodák Pavol Blaho, priviezol do Skalice 6. novembra 1918 špeciálny vlak z Prahy. Jej úlohou bolo zabrániť chaosu a anarchii na území Slovenska, členovia boli sčasti ubytovaní v dome Pavla Blahu na skalickom hlavnom námestí, ktorého autorom je renomovaný architekt Dušan Jurkovič. "V Skalici sa začali rodiť základy našej demokracie v súvislosti so začleňovaním Slovenska do Československa," uviedol v príhovore na spomienke poslanec skalického Mestského zastupiteľstva Milan Roman (SDKÚ-DS).

Vládu vítali v Skalici tisíce obyvateľov mesta i širokého okolia. Podľa dostupných historických análov si po príchode rozdelila právomoci. Vavro Šrobár si ponechal na starosti okrem vedenia vlády i veci diplomatické, politické, kultúru, financovanie a zdravotníctvo. Pavol Blaho dostal politické veci, poľnohospodárstvo a zásobovanie, Ivan Dérer domobranu a súdnictvo, Anton Štefánek školstvo, Kornel Stodola priemysel a obchod, tajomníkovi dočasnej vlády Štefanovi Janšákovi sa ušli záležitosti verejných prác, dopravy a pošty. "Asi to nebola náhoda, že okrem Šrobára boli všetci členovia vlády zo Záhoria", dodal ako skalický lokálpatriot Roman. Podľa neho je Skalica hrdá, že sa stala prvým hlavným mestom Slovenska, hoci len na 10 dní. Zo Skalice riadila vláda organizáciu novej štátnej moci do 14. novembra, keď oficiálne ukončila svoju činnosť. Pavel Blaho viedol svoj referát v Skalici až do konca roku 1918.