Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Referendové miestnosti v okrese Dunajská Streda zívajú prázdnotou

Zatiaľ menší záujem Prievidžanov o referendum iniciované Alianciou za rodinu zaznamenali členovia komisie v okrsku číslo 11. Obyvatelia, ktorých bydlisko spadá pod tento okrsok, môžu svoj hlas odovzdať v priestoroch Základnej školy (ZŠ) na Ulici P. Dobšinského na sídlisku Zapotôčky, ktoré patrí k najmladším sídliskám v Prievidzi. Na snímke priestor na hlasovanie na ZŠ na Ulici P. Dobšinského v Prievidzi 7. februára 2015. Foto: TASR/Alexandra Moštková

"Väčšina ľudí ovláda spôsob hlasovania, ale sú aj takí, ktorým treba vysvetliť pravidlá," uviedla predsedníčka referendovej komisie.

Dunajská Streda 7. februára (TASR) – V dunajskostredskom okrese referendum prebieha bez problémov, účasť je však mimoriadne nízka. Je tomu tak aj V Dunajskej Strede, v mestskej časti Malé Blahovo. Potvrdila to predsedníčka referendovej komisie číslo 19, Mária Balogh.

„Prvýkrát som predsedníčkou komisie, doteraz som bola len členkou, ale na takúto nízku účasť sa nepamätám,“ konštatovala. Dodala, že v referendovej miestnosti sa sem-tam objavia dvaja - traja, väčšinou zo strednej a staršej generácie. „Komunálne voľby boli pre voličov zaujímavejšie,“ podotkla. Podľa jej ďalších slov väčšina ľudí ovláda spôsob hlasovania, ale sú aj takí, ktorým treba vysvetliť pravidlá.

„Zatiaľ je všetko v poriadku, referendum prebieha v pokojnej atmosfére,“ charakterizoval dnešné referendum predseda Obvodnej komisie pre referendum v Dunajskej Strede Róbert Bokros.

Ako povedal, ťažko jednoznačne pomenovať dôvody nízkej účasti. „Možno referendum bolo nedostatočne medializované alebo prístup ľudí je negatívny, a preto nemajú záujem vyjadriť sa k otázkam rodiny. Otázky pre niektorých ľudí sú veľmi citlivé. Neviem, či naša spoločnosť je v súčasnosti na takej úrovni, aby sa relevantne mohla vyjadriť k danej problematike,“ povedal predseda Bokros.

„V našom dunajskostredskom okrese, kde nie všetci obyvatelia ovládajú dokonale slovenský jazyk, ľudia oprávnení hlasovať nie vždy rozumeli otázkam. Podľa pokynov Ústrednej komisie pre referendum ak občan požiada člena referendovej komisie o preklad, treba dbať na to, aby obyvatelia neboli ovplyvnení,“ doplnila podpredsedníčka obvodnej komisie Andrea Sátorová.