Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Trnavský kraj

K atmosfére Štedrého dňa prispela v Šamoríne aj dychovka

Ilustračné foto. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Dychová hudba Dobrovoľného hasičského zboru v Šamoríne nadväzuje na tradíciu kapely z roku 1875.

Šamorín 24. decembra (TASR) – K sviatočnej atmosfére Štedrého dňa prispela dnes aj Dychová hudba Dobrovoľného hasičského zboru v Šamoríne. Počas celého dňa sa muzikanti premiestňovali z jedného miesta na druhé. "Začali sme na Hlavnom námestí, o deviatej hodine pod vianočným stromom sme zahrali tucet vianočných a sviatočných piesní." Povedal to pre TASR kapelník Béla Fekete.

„Nuž tých vystúpení bolo dnes neúrekom. Bolo by to ťažké spočítať, ale ich počet je okolo dvadsať. Hrali sme pre mladých i starších, dokonca aj premiérovi, ktorý bol na návšteve v Šamoríne,“ priblížil Fekete, ktorý bol niekoľko desaťročí členom Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu. „Ide o jednu z mnohých pekných tradícií, ktoré sa udržiavajú v našom meste,“ dodal teraz už muzikant v dôchodkovom veku.

Pripomenul, že kapelu vedie už ôsmy rok, ale história dychovej hudby siaha až do minulých storočí. V roku 1875, dva roky po vzniku Šamorínskeho dobrovoľného hasičského spolku v kruhu milovníkov hudby mesta a členov spolku vzniklo hnutie, ktorého cieľom bolo založenie hasičskej kapely. Po viacnásobnom rokovaní sa rozhodli, že založia dychovku a tým sa začala dodnes trvajúca história, ktorá mala obdobia úspešnejšie i menej úspešné.

Prvý raz sa dychová kapela predstavila obecenstvu pri pamätníku revolúcie 1848-49 v roku 1879. Potom každoročne vystupovala v cirkevnom sprievode, na rodinných a spoločenských stretnutiach, vyhovela množstvu pozvaní zo susedných obcí.

„Počet vystúpení doma i v zahraničí by sme ťažko spočítali. Vystriedalo sa tu niekoľko sto muzikantov. Hral som celý život, prečo by som si nezahral v domácej dychovej hudbe,“ uzavrel kapelník.