Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Trnavský kraj

Biskup z Kene D. Kimengich bude na omši v národnej bazilike v Šaštíne

Svätá omša v šaštínskej bazilike Foto: TASR/Štefan Puškáš

Vianočná kolednícka akcia Dobrá novina sa uskutočnila na Slovensku po prvý raz na Vianoce 1995.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Jubilejný 20. ročník koledníckej akcie Dobrá novina sa bude konať od 24. decembra 2014 do 6. januára 2015.

Zapojí sa do nej okolo 26.000 koledníkov, ktorí budú navštevovať domácnosti po celom Slovensku.

"Z výťažku koledníckej zbierky budú podporené rozvojové projekty zamerané na vzdelávanie, zdravotnú starostlivosť, zabezpečenie čistej pitnej vody, sociálno-ekonomickú podporu detí a podporu detí s postihnutiami v Keni, Južnom Sudáne, Etiópii, Ugande a Rwande. V 20. ročníku budeme venovať väčšiu pozornosť projektom vzdelávania dospelých v Nairobi a v oblasti Turkana v Keni," uviedol pre TASR riaditeľ Dobrej noviny Marián Čaučík.

Počas tohto víkendu, 13. a 14. decembra, sa uskutočnia tradičné sväté omše slovenských katolíckych biskupov spojené s vyslaním a požehnaním koledníkov Dobrej noviny vo všetkých diecézach v SR. Vzácnym hosťom na niektorých z týchto omší bude kenský biskup Dominic Kimengich z diecézy Lodwar. Dnes o 15.15 h sa zúčastní na omši v Národnej bazilike Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne a v nedeľu 14. decembra o 11.00 h v bazilike sv. Emeráma v Nitre. Dnešná svätá omša v šaštínskej bazilike s hlavným celebrantom bratislavským arcibiskupom metropolitom Mons. Stanislavom Zvolenským je spoločná pre koledníkov z Bratislavskej a Trnavskej arcidiecézy.

Biskup Kimengich sa zúčastní aj na omši v Modrom kostolíku v Bratislave v pondelok 15. decembra o 18.00 h a na stretnutí "20 rokov Dobrej noviny" v utorok podvečer v bratislavskom Primaciálnom paláci.

Tradičnú kolednícku akciu Dobrá novina organizuje eRko - Hnutie kresťanských spoločenstiev detí v spolupráci s katolíckymi farnosťami v približne 1250 mestách a obciach na celom Slovensku.

Na verejnú zbierku Dobrá novina možno prispieť celoročne na číslo účtu 2940457894/1100 Tatrabanka Slovensko, v decembri 2014 a januári 2015 aj zaslaním darcovskej SMS vo výške dve eurá na číslo 877 s textom DMS DOBRANOVINA.

Verejná zbierka Dobrá novina je registrovaná Ministerstvom vnútra SR pod číslom 000-2014-023427 zo dňa 5. septembra 2014 na všeobecne prospešný účel rozvojovej spolupráce a humanitárnej pomoci.

Vianočná kolednícka akcia Dobrá novina sa uskutočnila na Slovensku po prvý raz na Vianoce 1995. Zorganizovalo ju eRko - Hnutie kresťanských spoločenstiev detí s cieľom obnoviť tradíciu koledovania na Slovensku. Inšpirované príkladom detí z Rakúska venovali vykoledované peniaze každý rok na pomoc ľuďom žijúcim v extrémnej chudobe v subsaharskej Afrike.