Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

V Záhorskej galérii v Senici budú vystavovať diela Nikolaja Feďkoviča

Obraz Nikolaja Feďkoviča, archívne foto. Foto: TASR/František Iván

Autor predstavuje v Záhorskej galérii výber z celoživotnej tvorby. Sériu portrétov a rodinných podobizní, ktoré vytvoril v priebehu troch desaťročí.

Senica 3. apríla (TASR) – Záhorská galéria Jana Mudrocha v Senici, Galéria u anjela v Kežmarku a Trnavský samosprávny kraj (TTSK) organizujú výstavu Nikolaj Feďkovič. TASR informovala Jana Kovárová z TTSK.

Autor predstavuje v Záhorskej galérii výber z celoživotnej tvorby. Sériu portrétov a rodinných podobizní, ktoré vytvoril v priebehu troch desaťročí. „Intímne výpovede striedajú zátišia, kaligrafické práce, obľúbené diela s témou Plavcov v skalách, koní, triptychy ako Titanic alebo spektakulárny Kolínsky dóm," uviedol riaditeľ Záhorského múzea Štefan Zajíček.

Feďkovič, rodák z Užhorodu, má ojedinelý maliarsky rukopis inšpirovaný holandskou žánrovou maľbou 17. storočia, maľovaním ikon, ruskými portrétistami, Lipskou školou, magickým realizmom Wernera Tubke a najlepšími európskymi tradíciami. „Výstava ponúka nový uhol pohľadu na rozmanité umelecké kreácie a smerovania neustále hľadajúceho umelca. Odhaľuje divákovi neznáme diela a nepoznané súvislosti," doplnila kurátorka výstavy Carmen Kováčová.

Slávnostné zahájenie výstavy sa uskutoční 5. apríla o 17.00 h vo výstavných priestoroch Záhorskej galérie v Senici. Výstava potrvá do 27. mája.