Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Trnavský kraj

SLOVENSKÁ NOVÁ VES: Sála kultúrneho domu má jednu elektrickú zástrčku

Na snímke kostol v obci Slovenská Nová Ves 6. novembra 2015. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Na monografiu o svojej obci sa môžu asi už v budúcom roku tešiť obyvatelia Slovenskej Novej Vsi pri Trnave.

Slovenská Nová Ves 7. novembra (TASR) – Presiahnuť číslo 500 je métou starostu obce Slovenská Nová Ves Tibora Szládicska. Keby mala obec najmenej toľko obyvateľov k januáru 2016, o rok neskôr, v roku 2017 by mohla dostať od štátu podstatne vyššie podielové dane ako doteraz. Starosta verí, že sa im to podarí, rozdiel medzi touto hranicou a súčasným počtom obyvateľov nie je až taký veľký. Veď do Slovenskej Novej Vsi sa sťahujú mladé rodiny s deťmi a trvalý pobyt si možno nahlásia aj niektorí z tých, ktorí v obci síce bývajú, ale prihlásení nie sú.

Na snímke nové domy v obytnej štvrti v obci Slovenská Nová Ves 6. novembra 2015.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj


Samospráva sa snaží, ako povedal pre TASR Szládicsek, aby bol život v Slovenskej Novej Vsi čoraz kvalitnejší a lákal ľudí prisťahovať sa. "Kedysi sme boli zaznávanou dedinou v triangli medzi Cíferom, Voderadmi a Zelenčom. No máme veľmi dobré podmienky na ďalší rozvoj, pokojná atmosféra oslovuje prísť k nám bývať," uviedol starosta. Nová výstavba prebieha teraz v lokalite Senná lúka, evidujú však záujem súkromného investora o ďalšiu. Tam si chce však obec ustriehnuť, aby vopred vybudoval všetky inžinierske siete, čo sa v prvom prípade nestalo.

Pre potreby mladých rodín aktuálne, po viac ako dvadsiatich rokoch, zvažuje obecné zastupiteľstvo obnovenie materskej školy. Detí v predškolskom veku je v obci už dosť na to, aby sa naplnila kapacita a nemuseli ich rodičia rozvážať po okolí. Školáci prvého i druhého stupňa však budú i naďalej denne absolvovať cestu za vzdelaním do susedných Voderád. Od tabule k tabuli je to podľa starostu asi 2,5 kilometra, mnohí chodia do školy na bicykloch alebo aj peši. Školské spoje premávajú, ale pomohla by oficiálna cyklotrasa. "Dala by sa zrealizovať na úseku medzi našimi dvoma obcami v podstate bez problémov, za prostriedky oboch obcí, no my máme záujem o väčší projekt spájajúci Cífer smerom na naše obce až po závod Samsung, teraz je na to grantová výzva," povedal Szládicsek.

Na snímke detské ihrisko v obci Slovenská Nová Ves 6. novembra 2015.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj


Zdravotné stredisko má Slovenská Nová Ves takisto vo Voderadoch. Ale kostol má svoj. Postavili ho v 18. storočí a pred niekoľkými rokmi k nemu dokonca urobili prístavbu. Pre veriacich v obci postačuje, na bohoslužby do neho chodia aj od susedov. K pamiatkam obce sa radia tiež dva pamätníky padlým v prvej svetovej vojne a socha sv. Jána Nepomuckého, ktorá, ak sa naplnia starostove plány o vybudovaní nového centra obce, by mala stáť na plánovanom námestíčku.

Aj kultúrny dom má Slovenská Nová Ves vlastný. Koná sa v ňom podstatná časť kultúrnych a spoločenských aktivít, ako sú slávnosti ku dňu matiek, detí, mesiacu seniorov či plesy Obecného športového klubu, poľovnícke akcie, vianočné posedenia, Mikuláš, posedenia pri kapustnici, vonku pri ňom zase obľúbená letná akcia spojená s opekaním a dobrou muzikou. Technicky však už dávno nevyhovuje. "Dostali sme od štátu dotáciu 15.000 eur, opravíme predovšetkým interiér a rozvody elektriny, veď napríklad v sále kultúrneho domu je iba jedna elektrická zástrčka," dodal starosta.

Voda z vlastného vrtu

Dodávka pitnej vody je v obci Slovenská Nová Ves pri Trnave samostatnou a pozitívnou kapitolou. Obyvatelia obce i susedných Voderád a Pavlíc majú šťastie, že podzemné vody v ich katastroch dokážu plne zabezpečiť nielen potreby obyvateľov, ale aj firiem a ďalších inštitúcií v lokalite. V roku 2006 sa združili do Malej vodárenskej spoločnosti (MAVOS), s.r.o. Vlastníctvo vodného zdroja prináša obyvateľom benefit v podobe pomerne nízkej ceny vody.

Jeden z troch vrtov MAVOSu sa nachádza pri Slovenskej Novej Vsi a najnovšie je aj sídlo spoločnosti v tejto obci. Druhý vrt v lokalite pochádza z obdobia výstavby závodu spoločnosti Samsung a realizovala ho štátna spoločnosť MH Invest, s.r.o. Vznikol pre zásobovanie firmy technickou vodou, jeho správcom sa stal MAVOS. Zisk si delia rovným dielom obce a štát. "To, že máme z predaja vody určité peniaze, umožňuje MAVOSu riadnu prevádzku, tiež zamestnávanie nevyhnutného počtu ľudí, opravy a modernizáciu," povedal starosta Slovenskej Novej Vsi Tibor Szládicsek. Samsung podľa jeho slov v poslednom období znížil odber vody zhruba o jednu tretinu a tým sa otvorila možnosť pre jej predaj ďalším subjektom. Rozširovanie MAVOSu obce zatiaľ neplánujú. Tretí vrt MAVOSu pri obci Voderady je v súčasnosti kontaminovaný a tým nepoužiteľný.

Na snímke vodojem v obci Slovenská Nová Ves 6. novembra 2015.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj


V otázke ďalšieho rozvoja a prístupu k finančným zdrojom vkladá Slovenská Nová Ves podľa slov Szládicska do skutočnosti, že je členom Mikroregiónu 11 PLUS a občianskeho združenia MAS 11 PLUS, ktoré sa uchádza o registráciu ako Miestna Akčná Skupina. Obidve zoskupenia majú po 15 členských obcí, pričom predsedom oboch je starosta obce Slovenská Nová Ves. Je to podľa jeho slov pocta pre obyvateľov Slovenskej Novej Vsi.

Kúpa miestnej krčmy

Od júla tohto roku je obec Slovenská Nová Ves pri Trnave vlastníkom miestneho pohostinstva. Je to jediná krčma v dedine a preto je, ako to býva zvykom, strediskom miestneho spoločenského života najmä počas všedných dní. Od predchádzajúceho vlastníka ju získala za 55.000 eur. Jej ročný rozpočet je 60.000 eur, no aj tak poslanci pri rozhodovaní nezaváhali.

Obyvatelia už dávnejšie neboli s predchádzajúcim prevádzkovateľom spokojní, videli, že pohostinstvo ide dolu vodou a hrozilo, že nakoniec oň prídu. Preto keď sa starosta Tibor Szládicsek dozvedel, že krčma je v ponuke realitnej kancelárie, zvolal okamžite zastupiteľstvo. Uznesenie bolo jednoznačné, idú do toho. Ihneď po kúpe dala obec pohostinstvo do prenájmu a nájomca prináša do rozpočtu obce podľa starostu "príjemné" nájomné.

Na snímke pohostinstvo v obci Slovenská Nová Ves 6. novembra 2015.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj


"Vlastníctvo má pre nás niekoľko výhod, máme to pod kontrolou, vieme regulovať napríklad hazardné hry, ale najmä môžeme do budúcnosti rozmýšľať o rozšírení objektu, jeho modernizácii a podobne, prípadne o čerpaní grantových prostriedkov, ak by sme sa rozhodli tam mať aj niečo iné," povedal pre TASR. Nie je síce podľa jeho slov v obciach zvykom kupovať šenky, ale oni sa takto rozhodli a sú spokojní. Kúpa však mala predsa len jeden negatívny dôsledok – zrušili z finančných dôvodov oslavy prvej písomnej zmienky o obci, ktoré na tento rok pripravovali.

Vo vzťahu k obecnému rozpočtu sa podľa starostových slov obecné zastupiteľstvo drží zásady určenia jednej, maximálne dvoch priorít na jeden kalendárny rok, ktorej sa venujú a investujú okolo 50.000 eur. To vynieslo napríklad výmenu verejného osvetlenia za úspornejšie LED svietidlá, čo sa okamžite odrazilo na výraznom znížení poplatkov za elektrinu. Predtým investovali do kúpy asi pol hektára pozemkov v okolí domu, čo dovtedy blokovalo možný rozvoj obce v jej centrálnej časti. S dotáciou z programu Náš vidiek vybudovali detské ihrisko a teraz čakajú na výzvu, kam by sa prihlásili s projektom vybudovania chodníkov.

Obec chodníky totiž zatiaľ ešte nemá. Projekt počíta s výstavbou asi 300 metrov od kultúrneho domu po kostol, lebo to podľa starostu výrazne skvalitní každodenný život obyvateľov. Vlani museli investovať do obnovy zariadení Malej vodárenskej spoločnosti (MAVOS), kde je Slovenská Nová Ves jedným z troch akcionárov. "Všetky roky od 2011 do 2014 sme v obci skončili s účtovným prebytkom a tento rok to bude s vyrovnaným rozpočtom," povedal starosta.

Vydanie monografie obce

Na monografiu o svojej obci sa môžu asi už v budúcom roku tešiť obyvatelia Slovenskej Novej Vsi pri Trnave. Aj ona sa rozhodla spísať svoju históriu i súčasnosť, aby zostala ako spomienka na to, ako žili súčasníci - predkovia generácií, čo prídu po nich. Impulzom bolo k tomu 770. výročie prvej písomnej zmienky. Na náročnú úlohu zhromažďovania, sumarizovania a analyzovania sa podujala rodáčka Mária Beláková.

Rukopis knihy by mal byť pripravený do konca tohto roka, ale ak nebude, nervozita vládnuť rovnako nebude. V obci sa s knihou neponáhľajú a radšej si počkajú, ako by mali monografii vyčítať, že je unáhlená a niečo v nej chýba. Autorka za pomoci pamätníkov, archívu, matriky i ďalších zdrojov dáva dohromady informácie o jej vzniku, o vývoji osídlenia, širších súvislostiach, ktoré mali dopad na existenciu obce, o dejinách inštitúcií, o významných rodákoch i udalostiach doby dávno i nedávno minulej.

"Knihu plánujeme vydať najskôr v počte 200 kusov, chceme dať zadarmo po jednom kuse do každej domácnosti. Ak by bol záujem aj "ďalších, ktorí by ju chceli mať vo svojich domovoch ako pripomienku rodnej obce, nevylučujeme dotlač," povedal starosta obce Tibor Szládicsek. Monografia bude mať aj neopomenuteľnú fotografickú prílohu, počíta sa s tým, že oslovia obyvateľov, aby sa pohrabali v rodinných archívoch a priniesli zaujímavé snímky.

Na snímke kríž na cintoríne v obci Slovenská Nová Ves 6. novembra 2015.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj


Na snímke pamätná tabuľa Jánovi Golisovi v obci Slovenská Nová Ves 6. novembra 2015.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj


Na snímke kríž na cintoríne v obci Slovenská Nová Ves 6. novembra 2015.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj