Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Trnavský kraj

Slovenské geodetické dni v Trnave majú už 23. pokračovanie

Trnava, ilustračné foto. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Takmer 500 účastníkov si za dva dni vypočujú viac ako dve desiatky odborných vystúpení, rozdelených do štyroch tematických blokov.

Trnava 5. novembra (TASR) – Na aktuálne otázky v oblasti geodézie a kartografie je orientovaný program 23. slovenských geodetických dní, ktoré sa dnes začali v Trnave. Takmer 500 účastníkov - členov organizátorskej Komory geodetov a kartografov, zástupcovia podnikateľskej sféry a ďalší si za dva dni vypočujú viac ako dve desiatky odborných vystúpení, rozdelených do štyroch tematických blokov.

Dnešné sa venujú budúcnosti katastra nehnuteľností a jeho interakcii s inými profesiami a uplatňovaniu nových technológií, pričom túto tému dopĺňa aj výstava najnovších geodetických prístrojov a softvéru. "Kataster nehnuteľností na Slovensku umožňuje v súčasnosti majiteľom mobilných telefónov s internetom bezplatne využiť viaceré služby," povedal pre TASR riaditeľ katastrálneho odboru Úradu geodézie, kartografie a katastra SR Erik Ondrejička. Ide napríklad o možnosť, ak je na telefóne povolená lokalizačná služba, priamo na mieste, kde sa záujemca nachádza, nájsť jedným klikom vlastníka daného pozemku, výmer, druh pozemku i číslo listu vlastníctva.

"Z kaviarne alebo lesa sa dá urobiť aj výpis z listu vlastníctva," povedal Ondrejička. Dodal, že hoci projekt elektronických služieb katastra nehnuteľností ako celok ešte nie je pripravený, občan už teraz prakticky dostáva elektronickou formou prakticky všetko, čo bude projekt zahŕňať. "Svetová banka robí každý rok vyhodnotenia ako efektívne sa registrujú nehnuteľnosti a aký to má pozitívny dosah na podnikateľské prostredie, Slovensko bolo vlani vyhodnotené na 11. mieste zo 189 krajín, sme na čele V4, za nami je Nemecko i Rakúsko," konštatoval Ondrejička.

"Tento rok je vyhlásený za Medzinárodný rok mapy, jeden prednáškový blok sme venovali tejto téme," informoval za organizátorov Vladimír Stromček, doterajší dlhoročný predseda KGaK. Sú v ňom zaradené prednášky o historických i súčasných mapách. "Som rád, že pozvanie do Trnavy prijali českí kartografi, ktorí sú o krok pred nami. Ponúkajú využitie historických máp pre riešenie dnešných problémov, pre skúmanie krajiny a zaujímavých vecí, ktoré sa historicky udiali," povedal Stromček. Posledným je blok Geografické informačné systémy, ktoré sú využiteľné v širšom kontexte, napríklad pri archeologickom výskume a podobne.

Spoluorganizátormi podujatia sú Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, Stavebná fakulta Slovenskej technickej univerzity, Slovenská spoločnosť geodetov a kartografov, Zamestnávateľský zväz geodézie a kartografie a Kartografická spoločnosť SR. Komora geodetov a kartografov má v súčasnosti podľa Stromčeka 780 členov.