Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Trnavský kraj

Sneženie v dunajskostredskom regióne neprekvapilo cestárov

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Na Žitnom ostrove snežilo aj dnes v dopoludňajších hodinách.

Dunajská Streda 28. decembra (TASR) – V dunajskostredskom regióne od soboty (27. 12.) večera sneží, ale všetky cesty sú zjazdné. Podľa informácií námestníka riaditeľa Údržby ciest Trnavského samosprávneho kraja pre oblasť Dunajská Streda Jána Baďanského cestári sú od 1. decembra pripravení odstraňovať následky sneženia. Ako povedal, od začiatku decembra pracujú zamestnanci v trojzmennej nepretržitej prevádzke, aby v prípade potreby mohli okamžite zasiahnuť.

„Na Žitnom ostrove snežilo aj dnes v dopoludňajších hodinách. Prvý posyp sme uskutočnili v sobotu večer a dnes sme už posýpali o 4.00 h. Teplota vzduchu je pod nulou. Cesty sú mokré, miestami sa objavuje kašovitý sneh do dvoch centimetrov,“ priblížil situáciu Baďanský s tým, že odhŕňať sa nedá, vrstva je veľmi malá, na poliach ešte vidieť trávu.

Podľa jeho ďalších slov, cestári na zimnú sezónu sú pripravení, technika sa v porovnaní s vlaňajším rokom nezmenila, ale strojový park je po opravách schopný zvládnuť aj náročnejšie situácie. "V decembri už nemôžeme očakávať, že bude stále pekné počasie, preto sme včas pripravili posypový materiál - inertný, chemický, posypový kameň a soľ v množstvách, ktoré v priemere za jednu zimu spotrebovávame," vysvetlil Baďanský. Pripomenul, že aj po technickej stránke sú pripravení. "Počas letných mesiacov sme poopravovali vozový park a mechanizmy. Okrem toho máme v prenájme aj autá, posýpače s pluhom, takže ani v tomto roku by nemali byť problémy," uistil. Podľa jeho ďalších slov je pre oblasť Dunajská Streda pripravených osem áut, z toho vo Veľkom Mederi dve, v Šamoríne dve a vo Vojke nad Dunajom jedno auto. "Okrem toho máme aj traktory s pluhmi, ktoré čistia mestá tam, kde sa autá nedostanú," konštatoval.