Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Hrdinstvo bojovníkov v SNP si pripomenuli na pietnom akte v Trnave

Známe veľkoformátové portréty partizánov z projektu fotografa Šymona Klimana Oni My nainštalovala Galéria Jána Koniarka v Trnave na múr Kopplovej vily, kde sídli. Je to jej príspevok k pripomienke 70. výročia vypuknutia Slovenského národného povstania. V Trnave vo štvrtok 28. augusta 2014. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Spomienka sa konala v Trnave na mieste, odkiaľ 30. augusta 1944 odišla od vtedajších kasární vojenská posádka a dobrovoľníci do bojov za slobodu.

Trnava 28. augusta (TASR) – Obyvatelia Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) si dnes pripomenuli 70 rokov od vypuknutia Slovenského národného povstania a odchod Trnavskej posádky na povstalecké územie. Spomienka sa konala v Trnave na mieste, odkiaľ 30. augusta 1944 odišla od vtedajších kasární vojenská posádka a dobrovoľníci do bojov za slobodu. Súčasníkom to pripomína na terajšom Univerzitnom námestí Pamätník SNP.

Kytice kvetov a vence k nemu položili delegácie krajskej a mestskej samosprávy, poslanci NR SR, veľvyslanectva Ruskej federácie na Slovensku, pracovníci inštitúcií, Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, UN Veteran Slovakia a tiež Zväzu českých bojovníkov za slobodu z družobného mesta Břeclav.

Účastníkov pietneho aktu pozdravil predseda TTSK Tibor Mikuš. Odchod Trnavskej posádky i samotné SNP bol podľa neho akt, kedy naši predkovia vydali vynikajúce svedectvo o morálke slovenského národa. "Úctu nás všetkých si zaslúži každý, kto so zbraňou v ruke bojoval proti fašizmu, každý, kto pokojným slovom alebo obetavým ľudským činom pomáhal tým, ktorí boli prenasledovaní," povedal Mikuš. "Zišli sme sa tu preto, aby sme povedali svoje nie zabíjaniu nevinných ľudí na mnohých miestach na svete. Pripomínajme si hrdinstvo našich otcov, našich pradedov, pretože je zdrojom hrdosti a sily nášho národa," dodal predseda TTSK.

Do SNP z Trnavy odišlo 30. augusta 1944 okolo 3500 prezenčne slúžiacich vojakov, záložníkov, zmobilizovaných a dobrovoľníkov z radov občanov. Trnavská posádka bola jedinou zo západného Slovenska, ktorá takto zareagovala na meniacu sa situáciu na vojnovej mape. Posádky v Bratislave, Seredi, Hlohovci, Nitre, Trenčíne i v Novom Meste nad Váhom sa do SNP zapojiť odmietli. Trasa Trnavčanov viedla cez Hlohovec, Topoľčany a Partizánske smerom na Žarnovicu. K nim sa pridali piešťanskí letci, ktorí z motorizovaného pluku vytvorili prápor Haluzický, pridávali sa aj obyvatelia miest a obcí, kadiaľ vojaci prechádzali. Vojaci sa zapojili do bojov v oblasti Hronský Beňadik, Zlaté Moravce, Píla, Horné a Dolné Hámre, Nová Baňa, Žarnovica a Kremnica. Vedenie posádky neskôr rozhodlo o vytvorení práporov Dunaj, ktorý zostal v oblasti Žarnovice a Kremeň, ktorý sa presunul do Kremničky pri Banskej Bystrici a bránil úsek pri Sklenom, Handlovej a Prievidzi.