Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Socha Ľudovíta Wintera bude holdom zakladateľovi kúpeľov v Piešťanoch

Soca Ľudovíta Wintera Foto: TASR

Winter by mal sedieť na lavičke na Kolonádovom moste, ktorý spája mesto a kúpele.

Piešťany 22. novembra (TASR) - Ľudovít Winter znamená pre Piešťany to, čo Walt Disney pre animovaný film alebo Steve Jobs pre počítačový priemysel. Tvrdia to ľudia z občianskeho združenia (OZ) Pro Winter, ktorí sa tomuto zakladateľovi dnes už svetoznámych kúpeľov rozhodli postaviť bronzovú sochu. Pre tento účel vyhlásili v októbri verejnú zbierku, k dnešnému dňu už majú takmer 1700 eur. Spolu je potrebných 48.000 eur.

Winter by mal sedieť na lavičke na Kolonádovom moste, ktorý spája mesto a kúpele. Tak ho vidí sochár Roman Hrčka, ktorý vyhotovil model sochy. Dnes celý projekt prezentovali členovia združenia piešťanskej verejnosti na stretnutí na pôde Balneologického múzea. „Chceli by sme, aby to bola spoločná socha všetkých Piešťancov, budeme veľmi radi, ak budeme môcť spolupracovať s jednotlivcami i firmami,“ povedal pre TASR Tomáš Bušo z OZ. Združenie má už za sebou rokovania s mestom i pamiatkarmi o umiestnení sochy, kontaktovalo aj rodinu. Pri financovaní diela chce ešte okrem zbierky využiť možnosť získania prostriedkov z 2% daní a z grantov. Pre záujemcov o prispenie sú informácie na webe prowinter.sk.

"Chceme vzdať takto hold Ľudovítovi Winterovi (1870-1968) a tiež všetkým, ktorých okolo seba združoval," dodal Bušo. Päťdesiat rokov svojho života zasvätil tento muž zápasu za prosperitu kúpeľov. Ako svoje životné krédo si vytýčil cieľ získať Piešťanom svetové meno a nikdy sa tejto myšlienke nespreneveril, vďaka nemu tam hľadali zdravie ľudia zo všetkých spoločenských vrstiev. Postavil množstvo objektov na Kúpeľnom ostrove i v meste, Piešťany sa vďaka tomu i bohatej kultúrno-spoločenskej ponuke stali i miestom stretávania vysokej medzinárodnej spoločnosti, nechýbali panovníci, politici, slávni herci. V roku 1899 bol na jeho podnet vytvorený symbol kúpeľov - preslávený Barlolámač. Ten je dodnes najznámejším symbolom Piešťan – kúpeľov i mesta, o čom svedčí i podoba mestského erbu. Po nástupe komunizmu prišla rodina o majetky a on mal zákaz vstupovať do kúpeľov. A tak výsledky svojej celoživotnej práce najradšej sledoval z lavičky uprostred Kolonádového mosta. Tento obraz sa vryl do pamäti aj mnohým Piešťancom, ktorí ho na tomto mieste pravidelne stretávali.

V roku 1990 odhalili Ľudovítovi Winterovi na penzióne Zelený strom, kde býval, pamätnú tabuľu a od roku 1991 nesie jeho meno hlavná ulica v centre kúpeľného mesta Piešťany.