Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Trnavský kraj

Súd prepustil obžalovaných v kauze tureckého kamiónu na slobodu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Okresný súd (OS) Trnava vydal dnes príkaz na prepustenie obžalovaných Slovincov Alena Ž. a Sebastjana M. v kauze tzv. tureckého kamióna na slobodu.

Trnava 23. decembra (TASR) - Okresný súd (OS) Trnava vydal dnes príkaz na prepustenie obžalovaných Slovincov Alena Ž. a Sebastjana M. v kauze tzv. tureckého kamióna na slobodu, nakoľko uplynula celková štvorročná lehota trvania ich väzby. Súd 9. decembra vymeral obom dvadsaťročné tresty za obzvlášť závažný zločin nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držanie a obchodovanie s nimi. Rozsudok však nie je zatiaľ právoplatný, obžalovaní majú ešte možnosť voči nemu sa odvolať.

Ak tak urobia, ako informovala hovorkyňa Krajského súdu (KS) v Trnave Viktória Pagáčová, bude vo veci konať odvolací KS. V prípade, ak by sa voči rozsudku neodvolali, mali by nastúpiť na výkon trestu do väznice.

Ide o prípad z roku 2010, keď mal kamión zo Slovenska prepraviť veľké množstvo látky na výrobu heroínu do Turecka. Zásielka bola kontrolovaná, slovenská polícia požiadala o pomoc sedem krajín, ktoré boli o dodávke informované. Cieľom bolo, aby sa zásielka pod dohľadom polície viacerých štátov dopravila k objednávateľovi – výrobcovi drogy, ktorý mal byť následne zadržaný pri preberaní zásielky. Vodič kamióna nemal vedomosť o tom, že preváža látku určenú na výrobu heroínu. Prišlo však k pochybeniu zo strany tureckej polície, ktorá transport nesledovala do cieľa, ale kamión aj s vodičom zadržala. Zatknutý vodič kamióna strávil Vianoce vo väzbe v Turecku a zároveň dostal aj ročný zákaz vstupu do tejto krajiny. Ministerstvo vnútra SR ho neskôr odškodnilo sumou 25.000 eur.

V súvislosti s kauzou prebiehajú na OS v Trnave aj ďalšie tri konania, obvinených je spolu osem ľudí.