Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trnavský kraj

Tisícky veriacich očakávajú v najbližších dňoch v Trnave

Ilustračné foto Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Dnes na prvej večernej omši prenesú na hlavný oltár baziliky zázračný obraz Bohorodičky, ktorý zachránil v minulosti Trnavu pred viacerými tragédiami.

Trnava 13. novembra (TASR) – Tisícky veriacich z celého Slovenska očakávajú v nasledujúcich dňoch v Trnave. Dnes sa v Bazilike sv. Mikuláša začína tradičná Trnavská novéna - deväťdňový sviatok na počesť Trnavskej Panny Márie. Jej začiatok je pevne stanovený na 13. novembra.

Dnes o 18. hodine na prvej večernej omši prenesú na hlavný oltár baziliky zázračný obraz Bohorodičky, ktorý zachránil v minulosti Trnavu pred viacerými tragédiami. Bohoslužbu bude celebrovať apoštolský nuncius v Slovenskej republike Mario Giordana. V sobotu 14. novembra sa uskutoční tradičný mládežnícky program s polnočnou omšou. V nedeľu 15. novembra bude po omši o 9.30 hodine nasledovať procesia s obrazom Trnavskej Panny Márie ulicami Trnavy. Omšu bude sláviť gréckokatolícky mukačevský eparchiálny biskup z Užhorodu Milan Šášik, koncelebrovať bude trnavský arcibiskup Ján Orosch spolu s kňazmi slovenských diecéz. Keďže termín začiatku Trnavskej novény je stabilný, každoročne to ovplyvňuje čas konania hlavných podujatí. Niekedy sa nedeľný sprievod i sobotný mládežnícky program konajú hneď v úvode, inokedy to vyjde na koniec novény.

Denne bude päť omší, o 6.30, 8., 10., 16. a 18. hodine, kazateľmi hlavných o 18. hodine budú provinciáli reholí a iné známe osobnosti súčasného cirkevného života na Slovensku i vo svete. Veriaci ich budú môcť sledovať v priamych prenosoch na TV Lux. Omša pre maďarsky hovoriacich bude v sobotu 21. novembra o 11.30 hodine, jej hlavným celebrantom bude jágerský arcibiskup Csaba Ternyák. Mottom tohtoročnej novény je výzva Poď za mnou a buď milosrdný.

Novéna v trnavskej bazilike je pripomenutím mimoriadnych historických udalostí slzenia obrazu Trnavskej Panny Márie, ktoré siahajú až do roku 1663. Vtedy bola na jej príhovor Trnava zachránená pred tureckými vojskami, 21. novembra 1710 opäť na jej príhovor prestal v meste pustošiť mor. Obraz Bohorodičky dal namaľovať ostrihomský arcibiskup František Forgáč po svojom návrate v roku 1585 z Ríma do Trnavy. Je kópiou ikony z kláštora sv. Alexeja a Bonifáca v Ríme, ktorú podľa tradície namaľoval evanjelista sv. Lukáš. Počas roka je umiestnený v samostatnej barokovej kaplnke gotickej baziliky.