Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Tresty a pokuty neodradia pytliakov ani na riekach Žitného ostrova

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

V prípade pytliactva sú pokuty vysoké a za nerešpektovanie zákona sa môže dostať pytliak aj do väzenia.

Dunajská Streda 24. mája (TASR) – Pytliactvo na riekach Žitného ostrova neabsentuje ani v okrese Dunajská Streda. Na Dunaji, Malom Dunaji a odstavných ramenách sa často objavujú ľudia, ktorí nerešpektujú zákon. Na uzavretých vodách je pytliactvo pod kontrolou, konštatoval pre TASR predseda Mestskej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu (SRZ) Dunajská Streda Jaromír Dobre.

„Na Malom Dunaji sa stretávame s pytliactvom veľmi často. Používajú sa rybárske čerene, pascové siete žiabrovky, ale chytajú sa ryby bez povolenia aj s udicou,“ konštatoval Dobre. Hlavný hospodár mestskej organizácie Ladislav Toman vysvetlil, že žiabrovka sa používa v pytliactve najčastejšie. Je to sieťovina, do ktorej ryba vpláva, ale späť sa už nedostane. „Na veľkom Dunaji používajú pytliaci aj niekoľkostometrové siete,“ zdôraznil. Dodal, že ručné čerene v rozmeroch tri krát tri metre sa používajú na Malom Dunaji a odstavných ramenách.

Ako Toman povedal, kontroly vykonáva rybársky zväz pomerne často, väčšinou v spolupráci s príslušníkmi policajného zboru, ktorí trestný čin okamžite riešia. „Ak sa pytliactvo vykonáva s elektrickým prúdom, vznikajú obrovské škody. Nezahynú len ryby, ale zlikvidujú sa všetky živočíchy v okolí,“ zdôraznil.

V prípade pytliactva sú pokuty vysoké a za nerešpektovanie zákona sa môže dostať pytliak aj do väzenia. „Spodná hranica je šesť mesiacov. Evidujeme niekoľko uzavretých prípadov, pytliaci dostali primerané tresty,“ pripomenul predseda Dobre. Podotkol, že zväz ostro bojuje proti porušovateľom zákona. „Zakúpili sme dva motorové člny, ktorými kontrolujeme brehy našich riek. Akcie vykonávame tak, že úseky kontrolujeme súčasne na vode i na brehu. Páchateľ nemá šancu uniknúť. V priebehu mája sme prichytili pri čine na Malom Dunaji dvoch pytliakov, ktorí vylovili ryby v chránenom období,“ povedal.

Dunajskostredská rybárska organizácia zarybňuje uzavreté vody, štrkoviská, rašeliniská, ako aj v jej správe úseky Malého Dunaja a žitnoostrovských kanálov v dĺžke 220 kilometrov v hodnote 100.000 eur. „Okrem toho Rada SRZ Žilina zarybňuje dunajské revíry, luhy a ramená v hodnote 40.000 eur ročne,“ ozrejmil Dobre.

Podľa jeho ďalších slov sú ramená Dunaja v dobrom stave, zásobovanie vody je vyriešené, vysádzanie rýb zabezpečené. „Odpadový kanál Vodného diela Gabčíkovo patrí medzi najlepšie revíry. Je to prekysličená voda, ryby sa tam cítia veľmi dobre,“ vysvetlil predseda.