Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Občania v Trnave si uctili pamiatku Andreja Hlinku

Andrej Hlinka Foto: TASR/archív

Andrej Hlinka mal k Trnave blízko. Od roku 1920 až do svojej smrti bol predsedom SSV so sídlom v Trnave.

Trnava 25. septembra (TASR) – Spomienka na Andreja Hlinku pri príležitosti 150 rokov od jeho narodenia sa konala dnes v Trnave. K pamätnej tabuli kňaza, národovca a politika na budove Spolku sv. Vojtecha (SSV) položili jej účastníci kvety. Podujatie pripravilo Okresné centrum KDH a Miestny odbor Matice slovenskej. Okrem príhovorov si vypočuli aj úryvok z nahrávky rozhlasového prejavu Andreja Hlinku Kam kráčaš, Československo z roku 1934.

Andrej Hlinka mal k Trnave blízko. Od roku 1920 až do svojej smrti bol predsedom SSV so sídlom v Trnave. "Za ten čas pre spolok vykonal mnohé pozitívne zmeny, vytvoril prostredie, v ktorom SSV začal výrazne napredovať," uviedol organizátor dnešnej spomienky Bohumil Chmelík. To sa odzrkadlilo aj na záujme Slovákov byť členmi SSV, v závere daného obdobia mal 247.000 členov.

Okrem výraznej účasti na kultúrnom, spoločenskom i duchovnom živote Slovákov zabezpečil Hlinka pre spolok tiež výstavbu novej budovy a otvorenie novej tlačiarne. "Z tohto pohľadu bol Hlinka pre SSV nenahraditeľný, roky jeho predsedovania sú považované za vrcholné obdobie činnosti spolku," konštatoval Chmelík. V Trnave sa uskutočnil v roku 1921 aj pokus o atentát na A. Hlinku počas verejného zhromaždenia.