Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Ľudia si môžu dať skontrolovať kvalitu vody aj v Trnavskom kraji

Na ilustračnej snímke vyhodnotenie dusičnanov vo vzorke vody. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Bezplatné testovanie vzoriek vody môžu využiť obyvatelia pri príležitosti Svetového dňa vody.

Trnava/Piešťany 18. marca (TASR) – K podujatiam pri príležitosti Svetového dňa vody, vyhláseného OSN každoročne na 22. marca, sa v Trnavskom kraji pripojí i Trnavská vodárenská spoločnosť (TAVOS), a. s., a Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ). Do oboch môžu obyvatelia priniesť vzorky vody zo súkromných studní či iných zdrojov, okrem spoločných vodovodných sietí.

Témou tohtoročného dňa je odpadová voda. Väčšina všetkých odpadových vôd z domovov, miest, priemyslu a poľnohospodárstva tečie naspäť do prírody bez toho, aby sa upravila alebo zrecyklovala. Znečisťuje tak pitnú vodu, vodu na kúpanie a zavlažovanie. Znižovanie, bezpečné čistenie a recyklovanie odpadových vôd chráni ľudí a životné prostredie.

RÚVZ bude prijímať vzorky vody v stredu 22. marca vo svojich laboratóriách na Halenárskej ulici v Trnave v čase od 8.00 do 15.00 h. Ponuka platí pre obyvateľov okresov Trnava, Hlohovec a Piešťany. Pracovníci úradu budú zároveň poskytovať poradenstvo k otázkam o zdravotnej neškodnosti pitnej vody zo zdrojov využívaných na individuálne i hromadné zásobovanie pitnou vodou v regiónoch. Záujemcom urobia bezplatný rozbor prinesených vzoriek vody na prítomnosť dusičnanov a dusitanov. Na laboratórnu analýzu je potrebné odobrať do čistých fliaš pollitra vody. Vlani priniesli obyvatelia 223 vzoriek vody z individuálnych zdrojov, z nich vyhovela kritériám zhruba jedna tretina.

TAVOS organizuje pre verejnosť bezplatné vyšetrenie vody z individuálnych súkromných vodných zdrojov vo vybraných ukazovateľoch dusičnany a tvrdosť vody vo štvrtok 23. marca. Skúšobné laboratórium TAVOS sa nachádza v Piešťanoch na Bratislavskej ceste 3558 (areál čistiarne odpadových vôd), ale vzorky preberú aj v Trnave na Ulici Fraňa Kráľa 1. V Piešťanoch od 7.00 do 12.00 h, v Trnave do 10.00 h. Podmienkou TAVOS je objem vzorky od 0,2 do 0,5 litra v čistej sklenenej nádobe naplnenej vzorkou vody po okraj. Nádoba musí byť opatrená štítkom s údajmi o mieste odberu, zdroji vody (studňa kopaná, vŕtaná alebo artézska, prameň, prípadne hĺbka zdroja) a musí tam byť uvedený telefónny kontakt. Pred samotným odberom vzorky je potrebné odpustiť dostatočný objem vody (najmenej dve minúty) do odstránenia prípadného zákalu a až následne naplniť vzorkovaciu nádobu. Vodu treba odobrať v deň jej doručenia na rozbor. Výsledky skúšok budú v priebehu týždňa uverejnené na webovej stránke spoločnosti pod číslami vzoriek, zákazníci môžu aj zavolať. TAVOS protokoly o skúškach vydávať nebude. Vlani doniesli záujemcovia 787 vzoriek.

Informovali o tom obe inštitúcie na svojich webových stránkach.