Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Trnavský kraj

TRNAVA: Mandátová komisia riešila hlasovanie za neprítomného poslanca

Tradičný trnavský jarmok 2014 v Trnave v sobotu 13. septembra 2014. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Keďže rokovací poriadok MsZ nerieši takéto prípady hlasovania, komisia uložila mestskému úradu vypracovať návrh Etického kódexu volených predstaviteľov samosprávy mesta Trnava.

Trnava 19. mája (TASR) – Komisia na riešenie mandátov a sťažností zverejnila zápisnicu zo svojho zasadnutia, na ktorom 12. mája rokovala o hlasovaní poslanca mestského zastupiteľstva (MsZ) v Trnave Adama Peciara za neprítomného poslanca Šimona Štefunka (obaja Lepšia Trnava) na aprílovej schôdzi MsZ. Komisia konštatovala porušeniu základných etických a demokratických princípov rozhodovania a vyzvala oboch poslancov, aby prijali príslušné morálne konzekvencie.

Keďže rokovací poriadok MsZ nerieši takéto prípady hlasovania, komisia uložila mestskému úradu vypracovať návrh Etického kódexu volených predstaviteľov samosprávy mesta Trnava a tiež zmenu Organizačného a rokovacieho poriadku MsZ. Zároveň väčšinou hlasov (4 za, 1 proti) poverila predsedu komisie Rastislava Mráza (KDH), aby podal podnet na Okresný úrad v Trnave za účelom prešetrenia skutočnosti, či konaním poslanca Peciara nedošlo k spáchaniu priestupku.

Peciarovo hlasovanie za dočasne neprítomného kolegu z poslaneckej lavice nahlásil poslanec Martin Kráľovič (KDH). Peciar sa ku skutku priznal, podľa Štefunka išlo o skrat v ich komunikácii. Peciar sa následne vzdal svojho postu v mestskej rade, obaja aj predsedníckych a podpredsedníckych miest v komisiách MsZ a svoju ročnú odmenu venujú Základnej škole na Gorkého ulici na sprístupnenie školského ihriska verejnosti a Materskej škole na Ulici Teodora Tekela na obnovu areálu. Primátor Peter Bročka (Lepšia Trnava) sa za "trápnu a nedôstojnú situáciu" verejnosti verejne ospravedlnil.

Poslanci z iných klubov vyzývali Peciara k vzdaniu sa poslaneckého mandátu. V 31-člennom zastupiteľstve mesta Trnava je v súčasnosti 15 nezávislých poslancov, z nich 12 má poslanecký klub Za lepšiu Trnavu. V prípade, že by sa Peciar vzdal svojho mandátu, na jeho miesto by zasadol prvý nezvolený kandidát pod čiarou z novembrových komunálnych volieb. Ním je kandidát pravicovej koalície Naše mesTTo - KDH, OĽANO, SDKÚ-DS, NOVA, SaS, SZ, ktorá má 13 kresiel.