Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Trnavský kraj

Nový rektor UCM v Trnave Roman Boča sa ujal funkcie

Na snímke nový rektor Univerzity Cyrila a Metoda v Trnave Roman Boča počas inaugurácie v Trnave v pondelok 1. októbra 2018. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Po menovaní prezidentom nastúpil na post po zosnulom Jozefovi Matúšovi, ktorému pri tejto príležitosti odhalili na škole pamätnú tabuľu.

Trnava 1. októbra (TASR) – Rektor Univerzity sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave Roman Boča sa v pondelok na slávnostnej inaugurácii ujal svojej funkcie. Po menovaní prezidentom nastúpil na post po zosnulom Jozefovi Matúšovi, ktorému pri tejto príležitosti odhalili na škole pamätnú tabuľu.

Na slávnosti sa zúčastnili rektori a prorektori slovenských univerzít a vysokých škôl, prezident Slovenskej rektorskej konferencie, rektor Trnavskej univerzity Marek Šmid zaželal novému vedeniu veľa pracovných úspechov. Povedal, že UCM má predpoklady, aby sa rozvíjala ako moderné univerzitné centrum.

Boča po sľube a prevzatí insígnií rektora sa prihovoril akademickej obci. Vyzdvihol úspechy školy, ktorá má v aktuálnom akademickom roku 5400 študentov na dennom i externom štúdium, z toho 2700 nastúpilo do prvých ročníkov. "Úspešná škola musí spĺňať viacero atribútov - mať kvalitných učiteľov, akreditované odbory, zdroje financovania i funkčný administratívny aparát. UCM toto všetko má," konštatoval nový rektor a preto je jej úlohou všetko zúročiť v prospech študentov. Rezervy vidí, ako uviedol, v zlepšení komunikácie medzi jednotlivými zložkami a aj s vysokoškolským prostredím na Slovensku.

Rektor UCM na slávnosti, ktorá bola zároveň aj otvorením akademického roka, menoval nových prorektorov. Štefana Galbavého ako prorektora pre vonkajšie vzťahy, Petra Sýkoru pre kvalitu a vedu, Michal Lukáč bo menovaný prorektorom pre vzdelávanie a Jaroslav Bednárik pre rozvoj UCM.

Cenu rektora UCM si z rúk Boču prevzali za vynikajúce výsledky vo vedeckej oblasti Jiří Pospíchal z fakulty prírodných vied, Ľudmila Malíková z fakulty sociálny vied a Slávka Démuthová z filozofickej fakulty. Nové ocenenie Cenu Jána Sambucusa udelil rektor Božidare Turzonovovej z fakulty masmediálnej komunikácie, bývalému rektorovi Eduardovi Kostolanskému, končiacim prorektorom Ružene Kozmovej a Jozefovi Lehotayovi, Jozefovi Rovenskému z Inštitútu fyzioterapie, balneológie a liečebnej rehabilitácie UCM, členovi správnej rady univerzity Jozefovi Čižmárikovi a in memoriam Jozefovi Matúšovi.

Nový rektor UCM Roman Boča je medzinárodne uznávaný odborník v oblasti anorganická chémia, je autorom mnohých publikácií v oblasti experimentálnej a teoretickej magnetochémie, úspešným vedúcim riešiteľom viacerých projektov vrátane Centra excelentnosti s názvom Magnetoaktivita, elektroaktivita a fotoaktivita koordinačných zlúčenín. Publikoval vyše 300 karentovaných publikácií prevažne v zahraničných periodikách európskeho a svetového významu. V roku 2011 mu bolo udelené ocenenie Vedec roka SR 2011.