Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Odbory v automobilke obvinili vedenie, že marí hlasovanie o štrajku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hlasovanie o štrajku začala odborová organizácia po 11 mesiacoch od začatia vyjednávania, keď jej automobilka poslala návrh novej kolektívnej zmluvy.

Trnava 2. júna (TASR) – Odbory v trnavskej automobilke obvinili vedenie závodu, že marí hlasovanie o štrajku. Vedenie to odmieta a reaguje, že viacerí zamestnanci ho oslovili s otázkou, ako postupovať, ak chcú svoj súhlas so štrajkom odvolať.

Hlasy pre vyhlásenie štrajku začala Základná organizácie (ZO) Odborového zväzu (OZ) Kovo v automobilke zbierať pred niekoľkými dňami. Predchádzalo tomu vyhlásenie štrajkovej pohotovosti po tom, ako sa pri rokovaní o kolektívnej zmluve strany nedokázali dohodnúť na navýšení miezd.

"Odborovej organizácií boli od niektorých zamestnancov doručené listiny Odvolanie súhlasu s vyhlásením a uskutočnením štrajku. Máme potvrdené, že tieto dokumenty sú distribuované priamo zamestnávateľom na osobitných stretnutiach so zamestnancami. Máme za to, že toto odvolanie má spochybniť už prejavený súhlas zamestnanca so štrajkom, respektíve má smerovať k spochybneniu vôle zamestnanca súhlasiť so štrajkom, ktorú legálne a legitímne prejavil v hlasovaní. Naše presvedčenie o distribúcií týchto dokumentov zo strany zamestnávateľa vyplýva aj z toho, že tieto dokumenty sú rovnaké, štandardizované, s rovnakým znením textu, tlačené na typickom recyklovanom papieri používanom štandardne u zamestnávateľa," uviedol predseda ZO OZ Kovo PCA Slovakia Milan Minárech v piatok 1. júna. ZO považuje takéto konanie za marenie a zasahovanie do hlasovania o štrajku, porušenie zákona a ďalších noriem.

OZ odmieta aj spôsob distribúcie odvolaní súhlasov. "Máme dôvodné podozrenie, že podpisovanie odvolaní súhlasov prebieha pod nátlakom," uvádza sa vo vyhlásení ZO. Podľa predsedu Minárecha bude ZO akékoľvek dokumenty, ktorých cieľom je nahradiť legálnu hlasovaciu listinu o vyhlásení štrajku považovať vo vzťahu k hlasovaniu o štrajku za irelevantné. "Žiadame zamestnávateľa, aby upustil od distribúcie odvolaní a neobmedzoval právo odborov realizovať hlasovanie o vyhlásení štrajku a právo zákonný štrajk vyhlásiť," dodal Minárech.

Vedenie PSA Groupe Slovakia v reakcii uviedlo, že za posledné dni dostalo veľa otázok a podnetov, ktoré poukazujú na vážne pochybenia pri hlasovaní o štrajku, ktoré organizuje odborová organizácia.

"Zamestnanci, ktorí sa na nás obrátili, tvrdili, že hlasovali v časovej tiesni, pri hlasovaní nemali dostatok informácií o štrajku a o jeho dôsledkoch a neuvedomili si, že počas štrajku môžu prísť o mzdu," uviedol v stanovisku hovorca Peter Švec.

Automobilka preto v utorok 29. mája požiadala OZ Kovo o stanovisko, čo by poradili zamestnancom, ktorých zastupujú a ktorí zmenili názor a nechcú byť účastníkom štrajku. "O toto stanovisko pre zamestnancov teraz automobilka žiada odborovú organizáciu verejne," oznámil Švec.

Automobilka, ako dodal, odmieta, že by akokoľvek marila hlasovanie o štrajku a že by pod nátlakom dávala podpisovať zamestnancom akékoľvek dokumenty.

Hlasovanie o štrajku začala odborová organizácia po 11 mesiacoch od začatia vyjednávania, keď jej automobilka poslala návrh novej kolektívnej zmluvy.