Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Trnavský kraj

Omšu svätenia olejov odslúžia namiesto Zeleného štvrtka až teraz

Na archívnej snímke omša svätenia olejov v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Trnave na Zelený štvrtok 24. marca 2016. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Pri omši sa svätia tri druhy, krizma - na pomazanie po krste, birmovanie a posviacku kňazov, olej katechumenov - na pomazanie pred krstom a olej chorých - pre sviatosť pomazania chorých.

Trnava 28. augusta (TASR) – Zo Zeleného štvrtka vo veľkonočnom období na sobotu 29. augusta preniesla Trnavská arcidiecéza slávenie omše svätenia olejov - Missa Chrismatis. Počas nej posvätí trnavský arcibiskup Ján Orosch v katedrálnom chráme sv. Jána Krstiteľa oleje a krizmu. Zmenu termínu každoročnej slávnosti spôsobili opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu. Informoval o tom Arcibiskupský úrad v Trnave.

Omša sa bude konať od 9.30 h pri príležitosti výročia posviacky katedrály a ako spomienka na mučenícku smrť sv. Jána Krstiteľa. Duchovní Trnavskej arcidiecézy si zároveň na bohoslužbe obnovia svoje kňazské sľuby.

Pri omši svätenia olejov sa svätia tri druhy, krizma - na pomazanie po krste, birmovanie a posviacku kňazov, olej katechumenov - na pomazanie pred krstom a olej chorých - pre sviatosť pomazania chorých.

Trnavská arcidiecéza má po rozdelení Bratislavsko-trnavskej arcidiecézy 144 farností, rozčlenených do 11 dekanátov - Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Hurbanovo, Komárno, Nové Mesto nad Váhom, Piešťany, Sereď, Smolenice, Šaľa, Trnava. Jej hranice nie sú totožné k hranicami krajov, Záhorie je včlenené do Bratislavskej arcidiecézy.