Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Trnavský kraj

Trnava pripravuje výstavu s názvom Majdan 2004/2014

Aktivista drží v ruke dlaždicu z chodníka počas zrážok s políciou na Námestí nezávislosti (Majdan) v Kyjeve vo štvrtok 7. augusta 2014. V Kyjeve vo štvrtok opäť vypukli nepokoje vyvolané snahou radnice rozobrat barikády na centrálnom Námestí nezávislosti. Centrum metropoly zahalil hustý dym z horiacich pneumatík. Foto: TASR/AP

V západnom krídle radnice mesta Trnava bude výstava s názvom Majdan 2004/2014. Vernisáž sa uskutoční v pondelok (16.2.) o 18.00 h.

Trnava 12. februára (TASR) - V západnom krídle radnice mesta Trnava bude výstava s názvom Majdan 2004/2014. Vernisáž sa uskutoční v pondelok (16.2.) o 18.00 h. Ako napovedá názov, organizátori – Združenie umelcov BonArt v spolupráci s mestom Trnava a pod patronátom Veľvyslanectva Ukrajiny v SR si chcú touto formou pripomenúť spoločne s Trnavčanmi, návštevníkmi mesta a komunitou Ukrajinskej diaspóry západného Slovenska prvé výročie krvavého policajného zásahu proti demonštrantom na kyjevskom Majdane počas Revolúcie dôstojnosti na Ukrajine. TASR informovala Jana Gmitterová z referátu komunikácie mesta Trnava.

Ako uviedla, umelecké dokumentárne fotografie z roku 2004 – obdobia začiatku Oranžovej revolúcie na Ukrajine bude na výstave prezentovať známy trnavský fotograf českej národnosti, podpredseda fotoklubu Iris Jiří Svoboda. Napriek tomu, že ho do Kyjeva v prvých dňoch rodiacej sa Oranžovej revolúcie priviedli pracovné povinnosti a fotografovanie preto nemohlo mať prioritu, podarilo sa mu vytvoriť kolekciu záberov, ktorá podáva osobité svedectvo o týchto dejinných udalostiach. Ďalším vystavujúcim autorom je bratislavský kameraman a fotograf Juraj Mravec, rodák z Levíc, ktorý vyštudoval fotografiu na Škole úžitkového výtvarníctva Jozefa Vydru a na Vysokej skole múzických umení v Bratislave. Je držiteľom ocenenia Czech Press Photo 2014. Na výstave predstaví svoju kolekciu fotografií, ktorá vznikla v roku 2014 na barikádach kyjevského revolučného Majdanu.

Svoje diela bude vystavovať aj slovenský autor Juraj Javor tvoriaci emotívne diela digitálnou technikou a ukrajinskí umelci žijúci v Trnave Oksana Lukomska a Mykola Biloshytsky, ktorý je zároveň autorom projektu výstavy Majdan 2004/2014.

Súčasťou výstavy bude spomienkový večer na padlých hrdinov Nebesnej sotni (Ukrajinci takto nazvali demonštrantov, ktorí zahynuli počas prestreliek v centre Kyjeva), ktorý sa uskutoční v nedeľu 22. februára o 18.00 h na nádvorí Trnavskej radnice.