Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Trnava štartuje systém zdieľaných elektrobicyklov, teraz ho skúša

Stanovištia Arboria bike budú pripravené v blízkom čase, bicykle možno v uliciach Trnavy vidieť už v týchto dňoch. Foto: Mesto Trnava

Záujemcovia sa budú môcť zaregistrovať v kancelárii prvého kontaktu na mestskom úrade.

Trnava 1. augusta (TASR) – Trnavská radnica rozbieha systém zdieľaných bicyklov, ktoré budú slúžiť verejnosti na krátkodobý presun v rámci mesta. Sú čierno-žltej farby a majú elektrický pohon. V prevádzke bude vždy 40 elektrobicyklov, ďalších desať bude slúžiť ako rezerva počas opráv.

Ako informovala Veronika Majtánová z oddelenia komunikácie na mestskom úrade, ide o spoločný projekt mesta a spoločnosti Lucron, budujúcej mestskú štvrť Arboria, ktorá bicykle mestu darovala. Nesie názov Arboria bike. "Vďaka tejto spolupráci prinášame Trnavčanom nový spôsob dopravy v rámci mesta. Unikátnosť spočíva v tom, že ide o elektrobicykle bez potreby parkovacích staníc. Verím, že pre ľudí to bude nielen uľahčenie presunu po meste, ale aj nový zážitok z jazdy s elektrickým pohonom," informoval primátor Trnavy Peter Bročka.

Záujemcovia sa budú môcť zaregistrovať v kancelárii prvého kontaktu na mestskom úrade. Potom stačí nájsť si na jednom z takmer 20 stanovíšť na území mesta voľný bicykel, vypožičať si ho prostredníctvom mobilnej aplikácie Freebike alebo špeciálnej karty a odviezť sa k ďalšiemu stanovišťu, ktoré je najbližšie k cieľu cesty. Platba funguje na vopred zvolený paušál, po ukončení výpožičky je elektrobicykel ihneď voľný pre ďalšieho používateľa.

Stanovištia Arboria bike budú pripravené v blízkom čase, bicykle možno v uliciach Trnavy vidieť už v týchto dňoch. "Je to testovacia prevádzka pre uzavretý okruh ľudí, počas ktorej sa systém dolaďuje, aby bol nastavený čo najlepšie, keď bude otvorený pre širokú verejnosť. Na pomoc s prípadnými technickými problémami bude zriadená kontaktná linka," informovala Majtánová. Podrobnosti o fungovaní systému zdieľaných bicyklov prinesie radnica čoskoro na stránke trnava.sk.