Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Trnavský kraj

V parku obce si pripomenuli výročie narodenia P. O. Hviezdoslava

V roku 1849 sa narodil vo Vyšnom Kubíne básnik, dramatik, prekladateľ a právnik PAVOL ORSZÁGH HVIEZDOSLAV, ktorého dielo patrí k základným a trvalým hodnotám nášho kultúrneho dedičstva. Medzi jeho najznámejšie diela patria básnické skladby Hájnikova žena, Ežo Vlkolinský a Gábor Vlkolinský, básnická zbierka Krvavé sonety či dráma Herodes a Herodias. Zomrel 8.11.1921. Foto: Archív TASR

Slávnostný akt sa uskutočnil v parku po ňom pomenovanej obci Hviezdoslavov.

Hviezdoslavov 2. februára (TASR) – Pri príležitosti 166. výročia narodenia slovenského básnika, dramatika, prekladateľa, právnika a čestného predsedu Matice slovenskej Pavla Országha Hviezdoslava položili dnes predstavitelia politického a spoločenského života vence pri jeho pamätníku. Slávnostný akt sa uskutočnil v parku po ňom pomenovanej obci Hviezdoslavov.

„Naša obec vznikla presídlením rodín, ktoré pochádzali z Oravy. Išlo o obyvateľov z Vyšného Kubína, to bol dôvod, prečo osídlenie dostalo názov Hviezdoslavov,“ konštatoval starosta Marek Kúdela s tým, že v obci sa nachádza pamätník, ktorý postavili v roku 1971. O bustu, ako aj o park sa staral bývalý starosta Ján Ozogányi. „Ako jeho nástupca chcem pokračovať a kontinuálne v deň narodenia Hviezdoslava, 2. februára, plánujem každoročné stretnutie, na ktorom si pripomenieme túto významnú osobnosť slovenskej literatúry a slovenskej kultúry,“ uviedol Kúdela.

Starosta poznamenal, že koncom januára navštívil Vyšný Kubín, kde ho srdečne privítala starostka Viera Juráková a poslanec obecného zastupiteľstva Jaroslav Figuli. Dohodli sa na spolupráci. „Ukázalo sa, že aj druhá strana nás chcela kontaktovať, ale ja som ich predbehol. Spoločné zmýšľanie je dobrý základ na spoluprácu,“ povedal.

Obec Hviezdoslavov ako správna jednotka vznikla v roku 1936 zlúčením osád Vörösmajor, Józsefmajor a Németsók. Do týchto osád, ktoré sa nachádzali pôvodne v katastrálnych územiach obcí Štvrtok na Ostrove a Mierovo, boli v rámci 1. pozemkovej reformy dosídlení kolonisti 69 rodín. Počet obyvateľov v roku 1924 bol 180, ale už v roku 1929 stúpol na 310. V kolónií Hviezdoslavov bola zriadená prvá slovenská škola na Žitnom ostrove. V roku 1938 zo 69 rodín, ktoré tu žili, bolo 21 slovenských, 18 moravských, 15 českých, 14 maďarských a jedna nemecká rodina. V súčasnosti má Hviezdoslavov 1022 obyvateľov.