Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Trnavský kraj

V Piešťanoch otvorili novú kompostáreň s kapacitou 4800 ton

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Prvý vyzretý kompost bude k dispozícii v lete 2021 a obyvatelia ho budú môcť odoberať zadarmo.

Piešťany 19. novembra (TASR) – Až 4800 ton biologicky rozložiteľného odpadu dokáže spracovať za rok nová kompostáreň v Piešťanoch. Spracovanie v nej bude, ako informoval referent pre komunikáciu piešťanskej radnice Martin Ričány, prebiehať v polouzavretom systéme aeróbnym procesom.

Pásku na novej prevádzke v areáli bývalého "zväzarmu" v objekte zberného dvora prestrihol vo štvrtok primátor Peter Jančovič s riaditeľkou Služieb mesta Piešťany Hanou Dupkaničovou. Projekt bol financovaný z Operačného programu Kvalita životného prostredia, celkové náklady boli 1,545 milióna eur. "Mesto Piešťany sa na realizácii podieľalo päťpercentným spolufinancovaním vo výške 77.256 eur," uviedol Ričány.

Kompostáreň bude slúžiť na spracovanie bioodpadu vyzbieraného Službami mesta Piešťany počas údržby mestskej zelene, ale tiež dovezeného občanmi mesta. "Výsledný kompost, ktorý tam vznikne, bude opäť využitý pre starostlivosť o mestskú zeleň, ale budú si ho môcť zobrať aj ľudia pre svoje potreby," doplnil Ričány. Prvý vyzretý kompost bude k dispozícii v lete 2021 a obyvatelia ho budú môcť odoberať zadarmo. Kompostáreň bude mať otváracie hodiny ako zberný dvor, pondelok až piatok od 6.30 do 18.00 hodiny a v sobotu od 8.00 do 13.00 hodiny.