Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trnavský kraj

V Trnave sa uskutočnilo spomienkové podujatie na obete komunizmu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Podujatie začalo bohoslužbou, odzneli aj dve svedectvá o osudoch ľudí, ktorým do života zasiahla totalita. Spomienka sa bude konať aj v ďalších slovenských mestách.

Trnava 7. novembra (TASR) – Pri príležitosti 28. výročia Novembra '89 a pádu komunistického režimu ako spomienku na jeho obete pripravila Konfederácia politických väzňov Slovenska (KPVS) pietne stretnutia vo viacerých mestách Slovenska. Prvým z nich bola v utorok Trnava.

Spomienka začala bohoslužbou v kostole sv. Heleny. Zúčastnili sa na nej členovia konfederácie, rodinní príslušníci dnes už nežijúcich mužov a žien, ktorí boli perzekvovaní počas komunizmu, zástupcovia mesta a veriaci. Kňaz Pavol Repka vo svojej kázni zdôraznil potrebu odpúšťania. Znakmi úplného odpustenia sú, ako povedal, že "opäť nadväzujeme kontakty s človekom, ktorý nám ublížil a sme otvorení pre dialóg". Slobodu pre všetkých naraz, ako dodal, nie je možné vybojovať, ale neustále sa o ňu musíme usilovať.

Účastníci spomienky potom položili kyticu kvetov k pamätníku obetiam nespravodlivo stíhaných, kde odzneli aj dve svedectvá o osudoch ľudí, ktorým do života zasiahla totalita. Pavol Tomašovič, hovorca mesta Trnava, syn nespravodlivo stíhaného, v príhovore uviedol, že sloboda nie je ohrozená iba v dobách totality, ale aj v časoch, keď si myslíme, že je samozrejmosťou.

Podľa predsedu KPVS Petra Sandtnera pietne spomienkové podujatia budú pokračovať 14. novembra v Prešove, 15. novembra v Košiciach a 17. novembra v Bratislave.