Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Trnavský kraj

V Trnavskom kraji predpokladajú okresné komisie vyššiu voličskú účasť

Na snímke obyvatelia Radošoviec v okrese Skalica hlasujú v sobotu okrem druhého kola prezidentských volieb aj v miestnom referende o súhlase s výstavbou veterného parku. Radošovce, 6. apríla 2024. Foto: TASR Ondrej Hercegh

Okresná volebná komisia v Trnave, ktorá zastrešuje obvody Trnava a Hlohovec, podľa predsedníčky Aleny Krátkej vyhodnotila voľby ako úplne pokojné.

Trnava 6. apríla (TASR) - Priebeh druhého kola prezidentských volieb je z pohľadu okresných volebných komisií v Trnavskom kraji hodnotený ako pokojný, bez väčších problémov, s účasťou pravdepodobne vyššou oproti prvému kolu. Potvrdili to pre TASR ich predsedovia. Polícia takisto podľa krajskej policajnej hovorkyne v Trnave Zlatice Antalovej nemusela zasahovať pri udalostiach spojených s voľbami.

Okresná volebná komisia v Trnave, ktorá zastrešuje obvody Trnava a Hlohovec, podľa predsedníčky Aleny Krátkej vyhodnotila voľby ako úplne pokojné. "Podľa našich poznatkov by mala byť účasť voličov vyššia možno o desať percent," povedala pre TASR. V prvom kole bola účasť 59,59 percenta.

Ako "určite vyššiu" ako 53,12 percenta v minulom kole vyhodnotila účasť hlasujúcich aj okresná komisia v Senici zastrešujúca obvody Senica a Skalica. Predsedníčka Anna Klempová pre TASR uviedla, že aj menšie obce registrovali väčší záujem občanov o hlasovanie. "A k tomu príchod voličov spoza hraníc, a to najmä do prihraničnej obce Kúty," konštatovala. S tamojšími okrskami komisia spolupracovala pri riešení problému nedostatku volebných lístkov pre prílev zahraničných voličov vlakmi či autami, zvýšiť bolo potrebné aj počet volebných urien.

Piešťanská volebná komisia podľa predsedu Martina Hladkého vyhodnotila voľby ako mimoriadne pokojné. Jej členovia navštívili viaceré okrsky, ako uviedol, najmä tie, na ktoré sa v prvom kole nedostalo. Podľa jeho vyjadrenia voličský záujem bude pravdepodobne vyšší ako 57,06 percenta v prvom kole.

V okrese Galanta podľa predsedu Raymonda Kunštatského nezaznamenali žiadne vážnejšie podnety. "V Dolnej Strede komisia riešila problém s voličom, ktorý omylom vhodil hlasovací lístok bez obálky a potom sa dožadoval ďalšieho aj s obálkou," informoval. Komisia podľa jeho slov v teréne riešila viaceré technické otázky na okrskoch. Účasť odhadujú o niečo vyššiu ako v prvom kole, keď dosiahla 48,2 percenta.

Pokojný priebeh volieb potvrdila aj okresná komisia v Dunajskej Strede.