Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Trnavský kraj

VIDEO: Zámok v Hlohovci pozýva na nočné prehliadky s divadelníkmi

Inscenované nočné prehliadky na zámku v Hlohovci pod názvom Kratochvíľne rozmary šľachty. Hlohovec, 13. júla 2019. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

V bývalom Erdödyovskom sídle návštevníci stretli postavy tých, ktorí na tomto zámku kedysi žili, pracovali, milovali a umierali.

Hlohovec 14. júla (TASR) – Na zámku v Hlohovci usporiadali v sobotu 13. júla prvé nočné prehliadky. Divadelná skupina teatro Orlus pripravila v spolupráci s jeho prevádzkovateľom, mestským kultúrnym centrom, pre návštevníkov divadelné predstavenie Kratochvíľne rozmary šľachty.

"Premiérové nočné prehliadky sa konali v polhodinových intervaloch od 19.30 do 21.30 h. V bývalom Erdödyovskom sídle návštevníci stretli postavy tých, ktorí na tomto zámku kedysi žili, pracovali, milovali a umierali," uviedol za divadelníkov Michal Lukáč.

"Prostredníctvom divadelného stvárnenia dramatických pasáží a čarovnej paličky sprievodkyne sa návštevníci dozvedeli nielen o zákulisí sobášnej a cirkevnej politiky šľachty, ale tiež sa stali svedkami zákerného sprisahania mladej grófky a jej milenca voči zámockému pánovi," doplnil divadelník.



História zámku v Hlohovci, ktorý bol predtým hradom, je spätá so šľachtickými rodmi Thurzovcov, Forgáčovcov a Erdödyovcov. V čase socializmu štyri desiatky rokov slúžil ako Výchovný ústav pre mládež, potom dve desaťročia chátral, keď sa mestu ako vlastníkovi nedarilo nájsť záujemcu o jeho kúpu.

Napokon padlo rozhodnutie opraviť ho vo vlastnej réžii. Od konca roku 2018 je zrekonštruovaná časť prístupná verejnosti a od tohto roku sa v ňom konajú aj kultúrne podujatia.