Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Vláda podporila cesty v Trnavskom kraji sumou dva milióny eur

Z výjazdového rokovania vlády SR v Horných Orešanoch (okr. Trnava) 5. marca 2014. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Predseda TTSK Tibor Mikuš uviedol, že poskytnutá pomoc uvoľní kraju ruky na to, aby aj v jeho iných častiach robili to, na čo rozpočtové prostriedky tento rok nestačili.

Horné Orešany 5. marca (TASR) – Podpora pre cestnú sieť vo výške zhruba dva milióny eur - taký je príspevok vlády SR pre Trnavský kraj, o ktorom ministri rozhodli počas dnešného výjazdového rokovania v Horných Orešanoch.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) informoval, že tentoraz nešli cestou malých projektov pre konkrétne obce, ale s vedením Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) sa dohodli, že pomoc vlády sa sústredí na cestnú infraštruktúru. Zo svojej rezervy vláda vyčlenila 2,05 milióna eur.

Sumou 500.000 eur prispeje Trnavskému samosprávnemu kraju na rekonštrukciu cestného mosta cez rieku Váh v Piešťanoch. Tá si vyžiada niekoľkotýždňovú úplnú výluku. Počas nej má byť na diaľnici v okolí Piešťan odpustené mýtne, aby sa uľahčila situácia obyvateľov mesta.

"Inak by museli chodiť možno 40 – 50 kilometrov cez iné obchvaty, ale takýmto spôsobom sa významne skráti obchvat spôsobený výlukou mosta v Piešťanoch," uviedol Fico.

Rekonštrukciu cesty na úseku Trnava – Zeleneč vláda podporí sumou 300.000 eur, rekonštrukciu cestného prieťahu obcou Smolenice sumou 600.000 eur, rekonštrukciu mosta na Radlinského ulici v Trnave cez potok Trnávka sumou 500.000 eur. Premiér informoval, že boli prijaté aj ďalšie opatrenia týkajúce sa iných obchvatov a ciest.

Do investičného plánu Slovenskej správy ciest (SSC) tak bude zaradený južný obchvat mesta Trnava s ukončením na ceste I/61 pri napojení na priemyselnú zónu. Výhľadovo sa má riešiť úsek cesty na horskom priechode Biela hora, ktorý je nebezpečný s častým výskytom dopravných nehôd. SSC by ho mala rekonštruovať v rokoch 2014 až 2021. Pripraviť by sa mala tiež rekonštrukcia betónovej vozovky v úseku Veľký Meder - Medveďov vrátane rekonštrukcie mosta cez Dunaj v Medveďove.

Predseda TTSK Tibor Mikuš uviedol, že poskytnutá pomoc uvoľní kraju ruky na to, aby aj v jeho iných častiach robili to, na čo rozpočtové prostriedky tento rok nestačili.

"Nielen okres Trnava alebo stred kraja pocíti blahodarne toto rokovanie vlády, ale určite aj občania v južnej a severnej časti," poďakoval vláde Mikuš. Ocenil aj to, že do investičného plánu vláda zaradila cestný obchvat obcí Voderady a Hrnčiarovce.

Vláda dnes podporila snahu o spojenie dvoch univerzít pôsobiacich v Trnave – Trnavskej univerzity a Univerzity Svätého Cyrila a Metoda. "Je to veľmi správna úvaha, ktorá má tak podporu rektorov, ako aj mesta Trnava aj Trnavského samosprávneho kraja, že lepšie ako mať v takomto meste dve univerzity bude, že tu bude jedna kvalitná univerzita, ktorá dá študentom priestor na kvalitné štúdium," uviedol Fico.

Súčasťou programu výjazdového rokovania sa stal aj problém zosuvu v lome Šútovo neďaleko Kraľovian. Vláda v tejto súvislosti prijala finančné opatrenia vo výške 210.000 eur. Rozhodla, že do konca júla dôjde k stabilizácii tohto zosuvu a odstráneniu jeho následkov.

Premiér obhajoval výjazdové rokovania kabinetu. Uviedol, že súčasná vláda v nich mieni pokračovať v rovnakom tempe ako v rokoch 2006–2010. Bol by rád, keby ich za celé funkčné obdobie uskutočnila dvadsať.

"Mám veľmi dobré skúsenosti z týchto rokovaní, lebo sem chodia primátori a starostovia a ministri sa nemajú kde skryť," vysvetlil Fico s tým, že ministri majú od neho jasný pokyn, aby sa venovali každému, kto s nimi chce hovoriť.