Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Unikátne fotografie

UNIKÁTNE FOTOGRAFIE: Takto sa za socializmu oslavoval PRVÝ MÁJ

Naši robotníci, malí roľníci, SNB, vojsko a celá pracujúca pospolitosť, krásne ozdobené alegorické vozy, jasajúce obyvateľstvo, mohutným sprievodom pochodovalo bratislavskými ulicami. Archív TASR, 1.mája 1950. Foto: Archív TASR

Teraz.sk Prináša unikátne fotografie, zachytávajúce prvomájové sprievody v 70. rokoch.

Bratislava 1. mája (Teraz.sk) - Po uliciach miest pochodujú davy, ktoré hlasitými pokrikmi zdravia popredných komunistických funkcionárov stojacich na ozdobených tribúnach. Takto sme v socialistickom Československu oslavovali sviatok práce.

Nemožno poprieť skutočnosť, že ľudskú prácu si treba vážiť a každý pracujúci človek si zaslúži aj patričnú úctu. Tou najlepšou odmenou za kvalitnú robotu pre človeka navždy zostane dobrá mzda, spokojnosť z vykonanej práce a uznanie. Vtedajší vládny a stranícky aparát však potreboval niečo viac.

Sviatok práce - 1. máj - oslávili pracujúci Bratislavy veľkolepou manifestáciou. Bola nielen vyjadrením dôvery v politiku KSČ. Pracovníci Československej televízie. Foto: Archív TASR, 1.mája 1974.
Foto: Archív TASR


Komunistický režim preto z prvomájových sprievodov urobil oslavu úspechov socialistického hospodárenia, demonštráciu sily a odhodlania brániť zriadenie, ktorému podľa vtedajších mocipánov vládol ľud. Na prvomájové sprievody, výzdobu, program a všetko to, čo k tomu patrí, peniaze nesmeli chýbať.
Aranžéri sa predháňali, kto urobí najkrajšiu výzdobu na tribúne, najvýstižnejšie transparenty a heslá či slávne alegorické vozy.. Kreativite sa medze nekládli ani pri výrobe mávatok a vlajočiek, ktorými pochodujúce zástupy pozdravovali papalášov na tribúnach.

Sviatok práce - 1. máj - oslávili pracujúci Bratislavy veľkolepou manifestáciou. Bola nielen vyjadrením dôvery v politiku KSČ, ale aj manifestáciou nášho priateľstva so Sovietskym zväzom. V sprievode kráčajú zamestnanci Československej tlačovej kancelárie. Foto: Archív TASR, 1.mája 1974.
Foto: Archív TASR


Vyše 40 tisíc pracujúcich trnavského okresu manifestovalo v stredu 1.mája podporu politike KSČ i odhodlanie prispieť k celospoločenskému úsiliu splniť závery XIV. zjazdu KSČ. Transparenty a alegorické vozy v prvomájovom sprievode oslavovali výsledky, ktoré v okrese dosiahli pri plnení päťročného plánu. Foto: Archív TASR, 1.mája 1974.
Foto: Archív TASR



1.máj – menil rozvrh na školách


Radosť mali predovšetkým deti, ktoré celému tomuto podujatiu neprikladali politický význam. Nešlo sa do školy, ale do sprievodu. Čím boli staršie, tým viac sa im nechcelo a radšej by voľný deň trávili inak.
Deti na jednotlivých zhromaždiskách behali z miesta na miesto a snažili sa ukoristiť najkrajšie mávatko. Nakoniec, pochvaly sa im dostalo aj doma, pretože paličku z mávatka mamka mohla použiť na priviazanie kvetu na balkóne, alebo v izbovom kvetináči.

Nácviky na prvomájové sprievody sa konali už niekoľko dní pred samotným sviatkom. Na školách počas prestávok, ale aj vyučovacích hodín sa zhromažďovali žiaci a študenti. Presne sa muselo určiť, kto a ako bude niesť transparenty, vlajky i plagáty s hlavami štátnikov. vyberali tých najzodpovednejších.
Pokračoval jednotný nácvik hesiel, ktoré pochodujúci kričali keď prechádzali popred tribúnami. Tam zneli pokriky ako „Nech žije KSČ“ , „So Sovietskym zväzom na večné časy“ , „Stop imperializmu“ , „Prácou za lepší život v socialistickej vlasti,“. Hesiel bolo od výmyslu sveta.

Vyše 40 tisíc pracujúcich trnavského okresu manifestovalo v stredu 1.mája podporu politike KSČ i odhodlanie prispieť k celospoločenskému úsiliu splniť závery XIV. zjazdu KSČ. Srdečným potleskom privítali účastníci prvomájovej manifestácie člena Predsedníctva a tajomníka ÚV KSS Jána Janíka a delegáciu družobného okresu Břeclav. Archív TASR, autor, 1.mája 1974.
Foto: Archív TASR


Prvý máj v Košiciach. Na čele prvomájového sprievodu už tradične kráčali pracujúci nášho najmladšieho metalurgického kombinátu Východoslovenských železiarní Košice. Archív TASR, 1.máj 1974.
Foto: Archív TASR


Účasť bola nutná


Nielen kvalita prípravy a vizuálna stránka podujatia boli počas prvomájových sprievodov dôležité. Tí čo mali na starosti kádre, zameriavali sa aj na kvantitu. Každý podnik, škola, organizácia či športový klub musel zabezpečiť najvyššiu účasť a robili sa zoznamy priamo na mieste.

Bolo až smiešne ako organizácie súťažili, kto bude mať väčšie percento účasti členov či zamestnancov. Tak sa stávalo, že športový klub, ktorý chcel pozdraviť členov KSČ na 1.mája oblečený v dresoch, musel žiadať školu, aby uvoľnila žiaka. Tá sa ho však nechcela vzdať, lebo tak, ako iní, potrebovala mať najväčšiu účasť. Všetko sa však nakoniec vyriešilo k spokojnosti súdruhov.

Pred tribúnami v okresných mestách kráčali davy skandujúcich ľudí, mávali na pozdrav súdruhom tajomníkom, predsedom a potom sa rozišli k občerstvovacím stánkom. Nemožno však povedať, že by nebola zábava, to skutočne nie. Popoludní totiž bývali vystúpenia folklórnych súborov, ľudových rozprávačov a občanov zabávali aj herci.

Čelo sprievodu 1. mája v Bratislave. Archív TASR, 1.máj. 1976.
Foto: Archív TASR


Naši robotníci, malí roľníci, SNB, vojsko a celá pracujúca pospolitosť, krásne ozdobené alegorické vozy, jasajúce obyvateľstvo, mohutným sprievodom pochodovalo bratislavskými ulicami. Archív TASR, 1.mája 1950.
Foto: Archív TASR


Naši robotníci, malí roľníci, SNB, vojsko a celá pracujúca pospolitosť, krásne ozdobené alegorické vozy, jasajúce obyvateľstvo, mohutným sprievodom pochodovalo bratislavskými ulicami. Archív TASR, 1.mája 1950.
Foto: Archív TASR