Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Únos vietnamského podnikateľa

R. Kaliňák by mal podľa SaS vrátiť poslanecký mandát

Na snímke poslanec NR SR a člen predsedníctva strany Smer-SD a bývalý minister vnútra SR Robert Kaliňák počas vyhlásenia pre médiá k únosu občana Vietnamu v Bratislave 7. augusta 2018. Foto: TASR - Michal Svítok

Liberáli poukazujú aj na poslanecký sľub a na potrebu preskúmať, či ho Kaliňák neporušil v tej časti, ktorá hovorí o dodržiavaní ústavy a ostatných zákonov.

Bratislava 13. augusta (TASR) - Poslanec Národnej rady SR a exminister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) by mal vrátiť poslanecký mandát. Myslí si to opozičná strana SaS, podľa ktorej Kaliňák porušil poslanecký sľub. Liberáli to uvádzajú v súvislosti s kauzou údajného únosu vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha z Bratislavy za pomoci slovenskej polície a s použitím vládneho špeciálu.

"Je preukázané, že sa ako minister vnútra musel o podozreniach z únosu Vietnamca Trinh Xuan Thanha cez slovenské územie dozvedieť začiatkom jesene minulého roka, ale tieto skutočnosti neoznámil vtedajšiemu podpredsedovi vlády Petrovi Pellegrinimu, ministrovi hospodárstva Petrovi Žigovi a ministrovi financií Petrovi Kažimírovi, ktorí následne navštívili Vietnam," uviedol poslanec NR SR Martin Klus.

Podpredseda SaS Ľubomír Galko dodáva, že v Kaliňákovom konaní nemožno nájsť niečo, čo by bolo v záujme občanov SR. To, že si exminister nechal informácie o podozreniach pre seba, vypovedá podľa Galka "skôr o jeho vernosti Vietnamskej socialistickej republike".

Liberáli tiež poukazujú na poslanecký sľub a na potrebu preskúmať, či ho Kaliňák neporušil v tej časti, ktorá hovorí o dodržiavaní ústavy a ostatných zákonov. "Poslanec Kaliňák občanom na svoju česť sľúbil vernosť Slovenskej republike a tiež to, že si svoje povinnosti bude plniť v záujme jej občanov. Svojim zavádzaním a klamstvami vrhol na seba podozrenie, že na únose aktívne spolupracoval," zdôraznil Galko.

Kaliňák pred pár dňami uviedol, že zatiaľ čiastkové výsledky vyšetrovania únosu vietnamského občana hovoria o možnom neúmyselnom zapojení SR do celej akcie. Obvinenia o tom, že priamo vydával pokyny pri údajnom únose Vietnamca vládnym špeciálom považuje za "scestné a absurdné".

Kauzu údajného únosu Vietnamca Trinh Xuan Thanha vyšetrujú aj slovenské orgány činné v trestnom konaní. Podľa Kaliňáka dovtedy nebol absolútne žiaden dôvod na to, aby polícia postupovala nad rámec zákonných možností.