Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

Maďarsko vyhlásilo krízový stav, umožňuje nasadenie armády

Vrtuľník nad maďarskými hranicami Foto: TASR/AP

V krajine vstúpili od dnešnej polnoci do platnosti prísnejšie pravidlá pre osoby ilegálne prekračujúce hranice krajiny.

Budapešť 15. septembra (TASR) - Maďarská vláda vyhlásila dnes v dôsledku migračnej krízy stav núdze v dvoch južných oblastiach susediacich so Srbskom, napísala agentúra AP a dodala, že toto opatrenie posilňuje právomoci polície a ďalších štátnych orgánov.

Podľa hovorcu vlády Zoltána Kovácsa toto rozhodnutie prijali členovia vládneho kabinetu na dnešnom zasadnutí.

Krízový stav okrem iného umožní vyslanie armády, aby pomohla polícii so strážením hraníc či inými aktivitami súvisiacimi s prichádzajúcimi migrantmi. Nariadenie by mal v nasledujúcom týždni prijať parlament.

Stovky migrantov strávili dnešnú noc v stanoch alebo pod holým nebom na srbskej strane hranice s Maďarskom. Utečenci tam čakali na otvorenie hraničného priechodu v Röszke, ktorý zatvorili dnes krátko po polnoci.

Maďarsko zriadi dve tranzitné zóny na spracovanie žiadostí o azyl od migrantov čakajúcich pozdĺž hranice so Srbskom s tým, že tieto žiadosti sa budú posudzovať do niekoľkých hodín, doplnil dnes hovorca maďarskej vlády.

Migranti môžu podľa agentúry Reuters svoje žiadosti odovzdávať denne medzi 6.00 h až 22.00 h SELČ. Zriadené tranzitné zóny budú prichádzajúcich vybavovať podobným spôsobom, ako pracujú tranzitné vestibuly na letiskách. Osoby, ktorým bude žiadosť zamietnutá, vrátia okamžite do Srbska.

Počas leta prešlo cez hranice zo Srbska do Maďarska takmer 180.000 ilegálnych migrantov. V Maďarsku sa však poväčšine nechcú registrovať, pretože sa obávajú, že by potom nedostali azyl vo svojej cieľovej krajine.

V Maďarsku vstúpili od dnešnej polnoci do platnosti prísnejšie pravidlá pre osoby ilegálne prekračujúce hranice krajiny, dnešným dňom sa tiež zvyšujú tresty odňatia slobody pre pašerákov ľudí. Maďarský parlament 4. septembra schválil súbor zákonov zameraných na obmedzenie prílevu ilegálnych migrantov do krajiny.

Srbské úrady trvajú na tom, že nebudú akceptovať migrantov vrátených z Maďarska.

Maďarsko postaví plot aj pozdĺž hraníc s Rumunskom



Maďarsko plánuje rozšíriť protiimigračné zábrany, ktoré chránia jeho hranice so Srbskom, aj na časť hraničnej línie s Rumunskom. Oznámil to dnes maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó.

Maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó, archívne foto
Foto: TASR/AP


Zámer Budapešti postaviť bariéru medzi dvoma členskými krajinami EÚ okamžite odsúdila rumunská vláda, uviedla agentúra Reuters.

"Rozhodli sme sa začať prípravné práce na výstavbu plota, ktorý sa začne stavať na mieste, kde sa stretávajú maďarské, srbské a rumunské hranice," povedal Szijjártó na tlačovej konferencii.

Predĺženie pohraničného plota smerom na východ má zabrániť tomu, aby sa hlavný migračný prúd smerujúci do Maďarska, ktorý doteraz prichádzal z územia Srbska, presmeroval na maďarsko-rumunské hranice.

Szijjártó zdôraznil, že Budapešť o svojich plánoch vopred upovedomila rumunskú stranu.

Maďarsko v pondelok dokončilo výstavbu plota na svojich 175 kilometrov dlhých hraniciach so Srbskom. Teraz ho plánuje predĺžiť aj na časť hraníc s Rumunskom, až za rieku Mureš (maďarsky Maros), ktorá pretína maďarsko-rumunské hranice.

"Rumunské ministerstvo zahraničných vecí sa domnieva, že vztýčenie plotu medzi dvoma členskými krajinami EÚ a strategickými partnermi nie je správnym politickým krokom a je v rozpore s duchom Európy," uvádza sa v stanovisku rezortu diplomacie v Bukurešti.