Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Útulkovo

Do zoznamu zimujúcich vodných vtákov na Liptove pribudli nové druhy

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Kačička obojková pochádza zo Severnej Ameriky a od 17. storočia sa chová ako druh okrasnej vodnej hydiny. Na Slovensku sa v posledných rokoch zvyšuje počet pozorovaní.

Liptovský Mikuláš 12. februára (TASR) - Do zoznamu pozorovaných zimujúcich vodných vtákov na Liptove tento rok pribudli dva nové druhy. Na Váhu v Liptovskom Mikuláši spozorovali kačičku obojkovú a na Liptovskej Mare potáplicu veľkú. Informovali o tom zo Správy Národného parku Nízke Tatry (NAPANT).

Kačička obojková pochádza zo Severnej Ameriky a od 17. storočia sa chová ako druh okrasnej vodnej hydiny. Na Slovensku sa v posledných rokoch zvyšuje počet pozorovaní. "Popri jedincoch uniknutých zo zajatia sa postupne bude zvyšovať aj počet tých, ktoré sa vyliahli vo voľnej prírode. V prípade potáplice veľkej ide len o piaty zdokumentovaný výskyt tohto druhu na Slovensku od roku 2000 a s veľkou pravdepodobnosťou prvý na Liptove," uviedli ochranári.

Podľa údajov, ktoré zosumarizoval koordinátor zimného sčítania vodného vtáctva na Slovensku Michal Baláž za celý región Liptov, bolo v januári pozorovaných 26 rôznych druhov vodných vtákov a celkovo 3267 jedincov. V porovnaní s predchádzajúcou dekádou bolo zaznamenaných zhruba o 1000 jedincov menej.

"Viac ako priemerne bolo v tomto roku sčítaných potápačov veľkých - 172 jedincov, a rybárikov. Rybáriky s počtom 22 jedincov takmer prekonali rekord spred 18 rokov, kedy ich napočítali len o jedného viac," priblížili z národného parku. Dodali, že vo vysokých počtoch v porovnaní s predchádzajúcimi desaťročiami sa držia aj kačice hvizdárky a kačice chripľavky.

Tohtoročného zimného sčítania vodného vtáctva sa zo Správy NAPANT na severe zúčastnilo sedem ľudí, prešli 11 vodných tokov a dve vodné nádrže Čierny Váh a Lacková. "V našich úsekoch bolo pozorovaných šesť druhov zimujúcich vodných vtákov - volavka popolavá, kačica divá, vodnár obyčajný, potápač veľký, rybárik obyčajný a čajka bielohlavá," vymenovali.