Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Útulkovo

Keď sovy nepočuť, sedia na vajciach, tvrdia ochranári

Na snímke myšiarka ušatá. Foto: TASR/Ochrana dravcov na Slovensku

Ako dopĺňajú, sovy sa po čase hniezdenia začnú opäť ozývať po vyletení sovíčat. Ich hlasy bude možné zaznamenať v júni až auguste, keď si budú pýtať potravu.

Stakčín 9. apríla (TASR) – Obdobie od februára do mája je časom sovieho hniezdenia. Ako na svojej internetovej stránke informujú ochranári zo Správy Národného parku (NP) Poloniny, aj v týchto dňoch je po nociach počuť teritoriálny hlas sovieho samca lákajúceho samičky na párenie. "Sovy sa prestanú ozývať v čase, keď samička sedí na vajciach alebo keď sa vyliahli mláďatá," uvádzajú.

Na území NP Poloniny bolo podľa slov ochranárov zistených spolu desať druhov sov, pričom šesť z nich patria k "hniezdičom". "Hniezdia jedenkrát do roka, pri zničení znášky môže byť znesená náhradná," vysvetľujú s tým, že časový rámec hniezdenia od februára do mája môže byť ovplyvnený mnohými faktormi, ako oteplenie, dostupnosť potravy či fázy Mesiaca.

Ako dopĺňajú, sovy sa po čase hniezdenia začnú opäť ozývať po vyletení sovíčat. Ich hlasy bude možné zaznamenať v júni až auguste, keď si budú pýtať potravu.