Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Útulkovo

Enviropolicajti odhalili v okrese Topoľčany protiprávny chov vtákov

Polícia počas domovej prehliadky zaistila šesť vtákov, z toho štyroch stehlíkov obyčajných, jedného stehlíka čížika a jedného hýľa lesného. Foto: Polícia

Podľa zistení polície mal P. J. voľne žijúce spevavce odchytávať z voľnej prírody a v zajatí ich rozmnožovať a medzidruhovo krížiť.

Topoľčany 8. decembra (TASR) - Enviropolicajti odhalili protiprávny chov vtákov v okrese Topoľčany. V rodinnom dome v obci Veľké Bedzany vykonali pre podozrenie z protiprávneho chovu chránených druhov živočíchov domovú prehliadku. Počas nej zaistili šesť vtákov, z toho štyroch stehlíkov obyčajných, jedného stehlíka čížika a jedného hýľa lesného. Podozrivý chovateľ nevedel predložiť preukazy o ich pôvode, informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Pri obhliadke policajti oddelenia Trenčín odboru odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality Národnej centrály osobitných druhov kriminality Prezídia Policajného zboru zaistili aj drevenú klietku s krmivom s padacím mechanizmom, ktorá umožňuje odchyt voľne žijúcich vtákov.

Podľa zistení polície mal P. J. voľne žijúce spevavce odchytávať z voľnej prírody a v zajatí ich rozmnožovať a medzidruhovo krížiť. Práve takéto konanie sa považuje za činnosti, ktoré sú zakázané príslušnými právnymi predpismi. Podľa zákona o ochrane prírody a krajiny je zakázané chráneného živočícha úmyselne odchytávať v jeho prirodzenom prostredí a je zakázané chráneného živočícha medzidruhovo krížiť vrátane krížencov.

Vyšetrovateľ enviropolície vedie v prípade trestné stíhanie pre trestný čin porušovania ochrany rastlín a živočíchov. Zaistené vtáky boli na mieste prevzaté pracovníkmi Národnej zoologickej záhrady Bojnice a sú umiestnené v záchytnom centre pre zhabané živočíchy.

Polícia upozorňuje verejnosť, že akákoľvek manipulácia s chránenými druhmi živočíchov je upravená príslušnými právnymi predpismi a bez potrebných povolení je zakázané chytať a prisvojovať si voľne žijúce jedince chránených druhov vtákov.