Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Útulkovo

Čaká ich dlhá cesta: Sokoly kobcovité budú čoskoro migrovať do Afriky

Na archívnej snímke pár sokolov kobcovitých. Foto: FOTO TASR

Odborníci mláďatá sokola kobcovitého krúžkujú, vďaka čomu poznajú ich pôvod.

Bratislava 3. augusta (TASR) - Vzácne sokoly kobcovité čaká čoskoro náročná migrácia na zimoviská v Afrike, ktoré sú vzdušnou čiarou vzdialené takmer 9000 kilometrov. Tento rok sa podarilo dohľadať 20 párov, ktoré mali spolu 46 mláďat. Išlo o tretiu najúspešnejšiu sezónu takmer za 20 rokov monitoringu. TASR o tom informovalo občianske združenie Ochrana dravcov na Slovensku (RPS).

"Veľmi sa tešíme, že po mnohých rokoch pribudla na Slovensku staronová hniezdna lokalita sokola kobcovitého. Okrem tradičného a dlhodobo jediného hniezdiska v Chránenom vtáčom území (CHVÚ) Sysľovské polia sme tento rok dva páry zaznamenali aj v CHVÚ Úľanská mokraď pri Trnave," priblížil Roman Slobodník z RPS. Odborníci mláďatá sokola kobcovitého krúžkujú, vďaka čomu poznajú ich pôvod.

Ešte pred desiatimi rokmi sa obávali, že sokol kobcovitý na Slovensku vyhynie, pretože tu nezostal ani jediný známy hniezdiaci pár. "Odvtedy sme urobili množstvo práce na jeho záchranu. Naše úsilie takmer už desať rokov podporuje Európska únia, aktuálne prostredníctvom medzinárodného projektu LIFE Steppe on border," doplnil Jozef Chavko z RPS.

Zlomový pre slovenskú populáciu bol rok 2016, keď päť párov odchovalo 20 mláďat, pričom ďalší rok hniezdna populácia skokovito narástla na 16 párov.