Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Útulkovo

Stádo v Nízkych Tatrách: Desiatky oviec bude spásať svahy na Chopku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Stádo 40 valašiek bude spásať zjazdovky pod dozorom pastierov a pyrenejských horských psov. Na druhú sezónu projektu pripravili organizátori niekoľko noviniek.

Demänovská Dolina 30. júna (TASR) - Svahy na severnej strane Chopku v Demänovskej doline budú aj toto leto spásať ovce. Návštevníci Nízkych Tatier ich uvidia od soboty 1. júla v lokalite Priehyba. TASR o tom informoval Marián Galajda zo spoločnosti Tatry mountain resorts, ktorá je prevádzkovateľom tamojšieho horského strediska.

Stádo 40 valašiek bude spásať zjazdovky pod dozorom pastierov a pyrenejských horských psov. Na druhú sezónu projektu pripravili organizátori niekoľko noviniek.

"Na Priehybe vyrastie replika pôvodného salaša, vďaka čomu si malí aj veľkí návštevníci budú môcť pozrieť, ako sa kedysi žilo na salaši a aké nástroje valasi používali pri spracovaní mlieka. Chceme zároveň pokračovať s výcvikom pastierskych psov, pretože kým teraz spásame plochu vytýčenú elektrickým ohradníkom, do budúcna chceme s ovečkami putovať po zjazdovkách voľne a spásať ich podľa potreby," uviedol jeden z iniciátorov projektu Peter Kompiš.

Od hornej stanice lanovky povedie k ovciam náučný chodník, ktorého súčasťou budú fotopointy späté s pastierskou tradíciou - 2,5 metra vysoká fujara, kamenné sochy ovečiek dotvorené umeleckým kováčom aj črpák gigantických rozmerov. K salašu a ovciam na Priehybe sa návštevníci môžu dostať kabínkovou lanovkou z Bielej púte.