Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Útulkovo

Správa TANAP-u vydala kalendár, hlavným objektom sú tentoraz sovy

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Alexandra Moštková

Fotografie dopĺňajú zaujímavosti zo života týchto obyvateľov národného parku, ktorí majú výborne prispôsobený zrak na videnie za mimoriadne slabého svetla.

Vysoké Tatry 2. januára (TASR) - Správa Tatranského národného parku (TANAP-u) v novom roku opäť vydala nástenný kalendár, jeho hlavným objektom sú tentoraz sovy. O zábery sa postarali ochranári, ktorí majú pri potulkách prírodou fotoaparát neustále pri sebe.

"Čestné miesto na titulnej strane sa ušlo mimoriadne fotogenickej najmenšej európskej sove. Kuvičok vrabčí obýva lesy od nadmorskej výšky 400 metrov, vyskytuje sa až po hornú hranicu lesa. Samec váži iba do 65 gramov, samice sú o niečo ťažšie, ich hmotnosť sa pohybuje do 100 gramov," uvádza Správa TANAP-u.

Spolu s ním sa na listy kalendára dostali i ďalší "operenci" obývajúci dutiny stromov, skalné stupne, previsy, búdky alebo hniezda iných vtákov. Autori fotografií zacielili svoje objektívy výhradne na voľne žijúce sovy v prostredí najstaršieho národného parku na Slovensku a v podhorí Tatier.

"Okrem kuvička sa postupne predstavia sova dlhochvostá, pôtik kapcavý, myšiarka ušatá, výrik lesný, sova obyčajná i myšiarka močiarna aj so svojím potomstvom. Samozrejme, chýbať nemôže ani výr skalný, ktorý je najväčšou európskou sovou. Rozpätie jeho krídel dosahuje až 188 centimetrov," dodáva Správa TANAP-u.

Fotografie dopĺňajú zaujímavosti zo života týchto obyvateľov národného parku, ktorí majú výborne prispôsobený zrak na videnie za mimoriadne slabého svetla. Kalendár si môžu záujemcovia zakúpiť v Múzeu TANAP-u v Tatranskej Lomnici, ako i v infocentrách Správy TANAP-u.