Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Aktivisti žiadajú,aby rok 2017 vyhlásili za Rok Majstra Pavla z Levoče

Na snímke vrcholné dielo Majstra Pavla z Levoče, najvyšší gotický oltár na svete s výškou 18, 62 metra v Bazilike svätého Jakuba v Levoči 17. februára 2015. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Ako zdôrazňujú, odkaz Majstra Pavla a jeho dielo má kultúrno-historický význam pre Slovensko, pre Európu a pre celý svet.

Bratislava 7. apríla (TASR) – Rok 2017 by mal byť podľa kultúrnych aktivistov venovaný dielu a odkazu Majstra Pavla z Levoče. Pri príležitosti 500. výročia inštalácie oltára Majstra Pavla v Levoči preto žiadajú vládu, aby rok 2017 vyhlásila za Rok Majstra Pavla.

Zámer by mal byť podľa aktivistov súčasťou programového vyhlásenia vlády. Občianske združenie 500 so sídlom v Košiciach poslalo list s touto požiadavkou Ministerstvu kultúry (MK) SR. "Vyvrcholením celého roku by bola celonárodná oslava na prelome mesiacov júl a august 2017 v Levoči," navrhujú predstavitelia občianskeho združenia v liste adresovanom ministrovi kultúry Marekovi Maďaričovi.

Ako zdôrazňujú, odkaz Majstra Pavla a jeho dielo má kultúrno-historický význam pre Slovensko, pre Európu a pre celý svet. Pripomínajú tiež, že vo februári tohto roka vzniklo Memorandum o príprave spoločných osláv miest a obcí, v ktorých sa nachádza dielo Majstra Pavla. Pod memorandum sa podpísali primátori a starostovia 19 slovenských miest a obcí. "Výročie inštalácie slávneho oltára v Levoči dáva jedinečnú možnosť prezentovať Slovenskú republiku doma, aj smerom k zahraničiu, tak ako málokedy za niekoľko storočí," dodávajú zástupcovia občianskeho združenia.

Vo svojom liste sa na rezort kultúry obracajú so žiadosťou o podporu audiovizuálneho projektu 500/POCTA MAJSTROVI. Tento projekt zahŕňa vznik filmového dokumentu o rekonštrukcii Chrámu sv. Jakuba v Levoči, ako aj samotného oltára Majstra Pavla z Levoče. Film dokumentuje priebeh zmien pri reštaurovaní chrámu od roku 2010 do roku 2015. "Výsledkom celého diela bude audiovizuálny set, ktorého súčasťou okrem spomínaného filmu bude aj fotodokumentácia, archívne listiny, textová časť diela v rôznych jazykových mutáciách, výtvarné fotografie Petra Župníka, historický film Skrytý prameň a autorské hudobné dielo skomponované pre 50 členný symfonický orchester," uvádza autor projektu Juraj Baláž.

Dielo by sa malo podľa predstav aktivistov stať súčasťou hodnotovej prezentácie Slovenska v rámci aktivít všetkých zastupiteľských úradov SR v zahraničí.