Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia UNESCO a veda

Banská Štiavnica by mala byť súčasťou turistickej mapy UNESCO

Na snímke Horný kostol kalvárie v Banskej Štiavnici. Foto: TASR/Branislav Račko

Cestovný ruch spojený s návštevou pamiatok zapísaných na Zozname svetového dedičstva by mal prispieť k rozvoju v regióne.

Bratislava 8. februára (TASR) – Banská Štiavnica by mala byť súčasťou tzv. turistickej mapy Svetového dedičstva Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO), spolu s ďalšími vybranými lokalitami z krajín EÚ. Pre TASR to potvrdil expert pre udržateľný cestovný ruch Peter Debrine z Centra svetového dedičstva UNESCO.

Banskú Štiavnicu vybrali do projektu v rámci jednej zo štyroch trás, "Podzemná Európa" (Underground Europe). V nadväznosti na rozhodnutie expertov EÚ a UNESCO pozvú na prvé pracovné stretnutie manažérov uvedených lokalít, ktoré bude koncom marca 2017 vo francúzskom meste Remeš, zapísaného na Zoznam svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO vzhľadom na región Champagne.

Cestovný ruch spojený s návštevou pamiatok zapísaných na Zozname svetového dedičstva UNESCO by mal podporiť lokálnu ekonomiku a prispieť k sociálnemu rozvoju a vyrovnávaniu životnej úrovne v rôznych regiónoch. Má za cieľ prilákať zahraničných turistov z ďalekých destinácií, predovšetkým zo Severnej a Južnej Ameriky a Ázie, osobitne z Číny. Uvedená trasa je zameraná na svetové dedičstvo pod zemou. V tuneloch, jaskyniach či baniach sa skrývajú príbehy ľudí, ktorí pomohli budovať Európu. "Nejde iba o to, že tieto miesta sú pekné, ale sú aj špecificky významné pre evolúciu ľudstva," uviedol Debrine, ktorý je v týchto dňoch na pracovnej návšteve Slovenska.

Jeho návšteva je zameraná na prípravu projektu budúcej spolupráce SR s Centrom svetového dedičstva UNESCO o udržateľnom cestovnom ruchu, ktorý sa začne konferenciou začiatkom mája v Bardejove. Zamerať by sa mala na implementáciu programu valorizácie značky UNESCO "Svetové dedičstvo a udržateľný cestovný ruch" v slovenských podmienkach. Hlavným cieľom je využívanie pamiatok pre prospech lokálnych občanov a ich ochrana.

"V súčasnosti mnohé pamiatky zo Svetového dedičstva UNESCO patria aj k turistami najnavštevovanejším destináciám na svete. Preto by sme radi prepojili turistický sektor a sektor svetového dedičstva. Niektoré pamiatky majú veľa turistov, iné turistov potrebujú, pretože turizmus rozvíja lokálnu ekonomiku pre domácich. Práve oni sú predmetom našej ďalšej práce. Uistiť sa, že turizmus im prináša benefity, ale zároveň sa zachovávajú pamiatky,"
dodal Debrine, ktorý domácich považuje za najlepších turistických ambasádorov.