Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

BBC: Škótski vedci dokázali spomaliť svetlo

Najvzdialenejším známym telesom vo vesmíre je galaxia, z ktorej pozorujeme svetlo vyžiarené, keď mal vesmír iba 480 miliónov rokov. To zodpovedá necelým 4 percentám jeho dnešného veku a vzdialenosti 13,2 miliardy svetelných rokov. Foto: TASR/ NASA, ESA, Garth Illingworth

Škótski vedci dokázali v experimente spomaliť svetlo. Častice svetla - fotóny - vyslali cez špeciálnu masku, ktorá zmenila ich tvar a spomalila ich na rýchlosť nižšiu, ako je rýchlosť svetla.

Edinburgh 23. januára (TASR) - Škótski vedci dokázali v experimente spomaliť svetlo. Častice svetla - fotóny - vyslali cez špeciálnu masku, ktorá zmenila ich tvar a spomalila ich na rýchlosť nižšiu, ako je rýchlosť svetla. Informovala o tom britská spravodajská stanica BBC na svojej webovej stránke.

Maska, ktorú vedci použili, je špeciálne tekuté kryštalické zariadenie ovládané počítačom. Fotóny po prejdení zariadením pokračovali touto rýchlosťou aj po tom, ako sa dostali do voľného priestoru.

Tento experiment by mohol zmeniť nazeranie vedy na svetlo. Skupina vedcov, ktorá sa na ňom podieľala, sú členovia Aliancie fyzikov škótskych univerzít. Výsledky experimentu zverejnili v prestížnom časopise Science Express.

Rýchlosť svetla vo vákuu je 299.792.458 metrov za sekundu. je považovaná za najvyššiu možnú rýchlosť vo vesmíre. Ak svetlo prechádza cez hmotu, ako je voda či sklo, spomaľuje, ale po jej opustení sa vracia k svojej pôvodnej rýchlosti.