Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia UNESCO a veda

Britská meteorologická služba predpovedá počasie už 150 rokov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Každodenné varovania pred počasím na mori poskytuje už od roku 1867.

Londýn 25. augusta (TASR) - Britská štátna meteorologická služba Met Office oslávila vo štvrtok 150. výročie svojich predpovedí počasia pre lodnú dopravu, pričom tieto britské predpovede sú údajne najstaršie na svete. Každodenné varovania pred počasím na mori poskytuje už od roku 1867.

Táto služba so sídlom v Londýne vydala pre rybárov a námorníkov prvé varovanie pred búrkou v roku 1859 a parlament o osem rokov neskôr nariadil, aby služba vydávala každodenné upozornenia. Po smrti svojho zakladateľa admirála Roberta Fitzroya v roku 1865 s tým totiž služba prestala.

Priekopník v meteorológii Fitzroy bol za života povestný tým, že robil presné predpovede počasia na každý deň.

"Služba znovu začala s dennodennými predpoveďami pre plavidlá, nech už boli poveternostné podmienky na mori akokoľvek nepriaznivé, a jej základný cieľ zachraňovať životy na mori zostal nezmenený," uviedla vo vyhlásení inštitúcia s názvom Met Office.

V súčasnosti vydáva služba približne 4,5 milióna predpovedí denne - sú určené verejnosti či zákazníkom vo vláde a v priemysle. Sú medzi nimi aj predpovede počasia vo vesmíre.

"Britská meteorologická služba je medzinárodne vysoko uznávaná a skúsenosti, ktoré sme za 150 rokov získali pri poskytovaní varovaní pred nepriaznivým počasím, nemajú obdobu," napísala vo vyhlásení poradkyňa britskej meteorologickej služby Penny Traynorová.

"Dôverujú nám z dobrého dôvodu, naše predpovede počasia pre plavidlá totiž dosahujú presnosť vyše 90 percent," dodala Traynorová.

Peter Dawes, krízový manažér pre záchranu životov v charitatívnej námornej záchrannej službe RNLI, uviedol, že predpovede počasia pre lode sú naďalej "životne dôležité, pretože pomáhajú ľuďom robiť zásadné rozhodnutia o svojej bezpečnosti, a to na pobreží aj na mori".

Hoci boli predpovede počasia pre lode pôvodne určené moreplavcom a námorníkom, prenikli aj do ľudovej kultúry a inšpirovali hudbu, poéziu a televízne programy. Čítajú ich v nočných rozhlasových reláciách a sú obľúbené pre svoj rytmický spád, ktorý je podľa niektorých ľudí príjemne uspávajúci.