Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia UNESCO a veda

F. Schlegel z UNESCO rešpektuje brexit ako demokratické rozhodnutie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Britskí voliči vo štvrtkovom (23.6.) referende rozhodli o vystúpení svojej krajiny z Európskej únie.

Bratislava 24. júna (TASR) - Je potrebné rešpektovať demokratické rozhodnutie, ktoré sa zrodilo v britskom referende. V súvislosti s rozhodnutím väčšiny britských voličov o vystúpení krajiny z Európskej únie (EÚ) to uviedla námestníčka generálnej riaditeľky UNESCO Flavia Schlegel, ktorá je v SR na pracovnej návšteve.

Ako skonštatovala, bude na ďalších krajinách únie, orgánoch EÚ a Veľkej Británii, aby sa dohodli na realizácii výstupného procesu. "Celkom určite to bude jedna z najdôležitejších tém slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie," pripomenula. Vyhla sa špekuláciám, či by britský príklad mohli nasledovať ďalšie členské krajiny EÚ. "V každom prípade platí, že takéto rozhodnutie a jeho dôsledky je potrebné veľmi starostlivo zvážiť," povedal Schlegel.

Britskí voliči vo štvrtkovom (23.6.) referende rozhodli o vystúpení svojej krajiny z Európskej únie. Po sčítaní všetkých hlasov to dnes oficiálne potvrdila Volebná komisia Spojeného kráľovstva. Za brexit hlasovalo 51,9 percenta zúčastnených voličov, pokým za zotrvanie Spojeného kráľovstva v EÚ sa ich vyslovilo 48,1 percenta. Účasť dosiahla 72,2 percenta.