Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia UNESCO a veda

Fahrenheit nám zanechal teplotnú stupnicu, doteraz používanú v USA

V roku 1686 sa narodil vedec, fyzik Daniel Gabriel Fahrenheit. Foto: TASR/Wikipédia

Fyzik sa narodil pred 330 rokmi.

Amsterdam/Bratislava 24. mája (TASR) - Holandsko-nemecký fyzik Gabriel Daniel Fahrenheit je známy v súvislosti s ortuťovým teplomerom. Narodil sa pred 330 rokmi 24. mája 1686 v dnešnom poľskom Gdansku. Zanechal nám teplotnú stupnicu nazvanú jeho menom, doteraz používanú napríklad v Spojených štátoch amerických (USA).

Keď náhle ešte v detstve osirel, poslali ho do holandského Amsterdamu, kde sa mal učiť obchodovať. Vyrastal v rodine bohatého nemeckého obchodníka. Biznis ho však nenadchýnal, po štyroch rokoch sa začal naplno venovať fyzike a najmä vyrábaniu prístrojov na meranie fyzikálnych veličín. Hoci do smrti žil v Amsterdame, v mladosti cestoval, navštívil viacero vedcov v Dánsku a v Nemecku a v Anglicku sa stal členom Kráľovskej spoločnosti napriek tomu, že nedisponoval akademickým vzdelaním.

Svoj prvý teplomer vyrobil v roku 1714. Použil v ňom ortuť, ktorá sa vyznačuje vysokou tepelnou vodivosťou. Kľúčom k presnosti jeho teplomeru bol nový spôsob čistenia ortuti. Ten zabezpečil, že ortuť uložená v cylindricky rozšírenej spodnej časti sa neprichytávala na steny sklenenej rúrky. Na tenkostennej sklenenej trubici označil dva body podľa vtedy zaužívaného stanovenia teploty. Jedným bola teplota zmesi ľadu a soli, najnižšia teplota, aká sa vtedy dala dosiahnuť v laboratórnych podmienkach a druhým bola teplota ľudského tela. Ortuťový stĺpec umožnil podrobnejšie delenie teplotnej škály a teplota mohla byť odmeraná presnejšie.

Bod mrazu určil Fahrenheit na 30. stupni ním zvolenej stupnice a teplotu ľudského tela na 90. stupni. Po korekciách stanovil v roku 1717 tieto hodnoty na 32 a 96 stupňov. Fahrenheit pri experimentoch s varom vody vypozoroval aj závislosť varu vody od atmosférického tlaku a stanovil bod varu vody na 212. stupni svojej škály.

Invenčného fyzika, ktorého menom sa označuje aj stupeň teploty, nepriamo pripomínajú aj diela kinematografie, sci-fi snímka 451 stupňov Fahrenheita a dokumentárny film Fahrenheit 11/9.

Gabriel Daniel Fahrenheit zomrel 16. septembra 1736 v holandskom Haagu vo veku 50 rokov.