Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia UNESCO a veda

Firmy plánujú v tomto roku viac investovať do výskumu a vývoja

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Prieskum ukázal, že vlani približne tretina respondentov vynaložila na výskum a vývoj viac ako 10 % svojich výnosov.

Bratislava 23. júna (TASR) - Firmy na Slovensku pôsobiace v oblasti výskumu a vývoja plánujú využiť takzvaný superodpočet aj v tomto roku. Spoločnosti však očakávajú viac informácií o možnostiach uplatnenia dodatočného odpočtu, zníženie administratívnej záťaže, ako aj navýšenie dodatočného odpočtu na úroveň okolitých štátov. Ukázal to najnovší prieskum R&D Survey 2016 spoločnosti Deloitte, ktorý zrealizovala v spolupráci so Slovenskou agentúrou pre rozvoj investícií a obchodu.

Na jednej strane firmy zavedenie dodatočného odpočtu výdavkov na výskum a vývoj od základu dane privítali, na strane druhej však pri ňom vnímajú problémy. "Stále sa vyskytuje množstvo externých faktorov, ktoré nie príliš priaznivo odzrkadľujú realitu výskumu a vývoja na Slovensku, a to konkrétne v podobe nedostatku informácií ako správne aplikovať super odpočet a neporovnateľne nižšia sadzba nadmerného odpočtu v porovnaní s okolitými vyspelými krajinami," priblížil dnes na pracovnom stretnutí partner na oddelení daní v Deloitte Martin Rybár.

Prieskum ukázal, že vlani približne tretina respondentov vynaložila na výskum a vývoj viac ako 10 % svojich výnosov. Druhou najpočetnejšou skupinou boli podniky, ktoré minuli na výskum a vývoj menej ako 1 % svojich výnosov. "Naznačuje to rôznorodosť výsledkov spoločností a ich efektívnosť pri vynakladaní prostriedkov na výskum a vývoj," doplnil Rybár.

Spoločnosti však plánujú v tomto roku minúť na výskum a vývoj viac, respektíve prinajmenšom rovnaké množstvo nákladov ako v predchádzajúcom roku. Konkrétne 42 % podnikov plánuje preinvestovať do výskumu a vývoja aspoň toľko, čo v roku 2014. V období troch až piatich rokov má 69 % firiem záujem zvýšiť výdavky v tejto oblasti. "Medzi najdôležitejšie faktory ovplyvňujúce výdavky spoločností patrí dostupnosť kvalifikovaných a skúsených výskumných pracovníkov," dodal Rybár.