Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Francúzi vraj objavili, ako zachrániť zložky zakódované malvérom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zložky Windows zablokoval počítačový vírus WannaCry. Čas sa kráti, uvedený vydieračský softvér totiž pohrozil, že začne uzamykať svojim obetiam prístup k počítačom.

Paríž 19. mája (TASR) - Francúzski experti dnes oznámili, že objavili spôsob, ako môžu počítačoví technici na poslednú chvíľu zachrániť zložky Windows zablokované počítačovým vírusom WannaCry. Čas sa kráti, uvedený vydieračský softvér totiž pohrozil, že začne uzamykať svojim obetiam prístup k počítačom, ktoré nainfikoval pred týždňom.

Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Voľne zložený tím bezpečnostných expertov rozptýlených po celom svete uviedol, že spolupracoval na vývoji obchádzky, aby odomkol kódovací kľúč ku zložkám zasiahnutým počas globálneho útoku. Niekoľko nezávislých expertov počítačovej bezpečnosti ich oznámenie potvrdilo.

V uvedenom tíme boli napríklad Adrien Guinet, Benjamin Delphy či Matthieu Suiche. Guinet pracuje ako bezpečnostný expert, Suiche je medzinárodne známy haker a Delphy sa na ich práci podieľal v noci, vo svojom voľnom čase, keďže cez deň pracuje v Národnej banke Francúzska.

Títo experimentátori varovali, že ich riešenie bude fungovať iba za istých podmienok, predovšetkým ak počítače neboli od nainfikovania malvérom reštartované a ak obete vydieračského softvéru zavedú nápravu predtým, ako WannaCry uskutoční svoju hrozbu a uzamkne ich zložky nastálo.