Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia UNESCO a veda

Generálna riaditeľka UNESCO si pozrie oltár Majstra Pavla z Levoče

Na snímke vrcholné dielo Majstra Pavla z Levoče, najvyšší gotický oltár na svete s výškou 18, 62 metra v Bazilike svätého Jakuba v Levoči 17. februára 2015. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Po rokovaní je pre Irinu Bokovovú pripravená prehliadka Baziliky svätého Jakuba a organový koncert.

Levoča 3. mája (TASR) – V rámci sobotňajšieho (7.5.) programu sa generálna riaditeľka UNESCO Irina Bokovová dopoludnia stretne v historickej radnici mesta Levoča s primátormi miest, ktoré sú zapísané v zozname UNESCO. Po rokovaní je pre ňu pripravená prehliadka Baziliky svätého Jakuba a organový koncert.

„Do historickej budovy radnice v Levoči by generálna riaditeľka UNESCO Irina Bokovová mala prísť okolo 10.00 h dopoludnia. Slávnostne ju privíta primátor mesta Levoča Milan Majerský,“ uviedla pre TASR Dagmar Spišská z kancelárie primátora mesta Levoča. Na radnici budú prítomní aj primátori miest, ktoré sú zapísané v zozname UNESCO. „Ide o primátorku Banskej Štiavnice Nadeždu Babiakovú, primátora Ružomberka Igora Čombora, hlavu Bardejova Borisa Hanuščaka a primátora Spišského Podhradia Michala Kapustu. Rokovania za okrúhlym stolom sa zúčastní aj spišský diecézny biskup Štefan Sečka za Spišskú Kapitolu a správca farnosti Levoča dekan František Dlugoš,“ informovala Spišská. Dodala, že sa bude rozberať predovšetkým problematika UNESCO.

„Po rokovaní bude pre Bokovovú zabezpečený odborný výklad k historickej budove radnice. Delegácia sa neskôr presunie do Baziliky svätého Jakuba, ktorou ich bude sprevádzať dekan Dlugoš,“ uviedla pracovníčka kancelárie primátora. Bokovová si chce pozrieť predovšetkým oltár Majstra Pavla z Levoče. „Na záver stretnutia je v kostole pripravený krátky organový koncert,“ dodala Spišská.

Generálna riaditeľka UNESCO sa z Levoče presunie do mestskej časti Popradu - Spišskej Soboty, kde ju privíta prezident SR Andrej Kiska, s ktorým budú spoločne obedovať. Irina Bokovová príde na Slovensko na pozvanie ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslava Lajčáka. Počas svojej návštevy (5.-8.5.) navštívi miesta, ktoré sú zapísané do Zoznamu svetového prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO.