Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia UNESCO a veda

Henry Seely si dal pred 135 rokmi patentovať elektrickú žehličku

Ilustračné foto elektrospotrebiča Foto: FOTO TASR - Svätopluk Písecký

Dal si ju patentovať 6. júna 1882 v Spojených štátoch amerických ako "elektrický žehlič" a zaregistrovaná je pod číslom U.S. Patent no. 259.

Washington/Bratislava 6. júna (TASR) – Od zaregistrovania patentu elektrickej žehličky amerického vynálezcu Henryho Seelyho uplynie v utorok 6. júna 135 rokov.

Dal si ju patentovať 6. júna 1882 v Spojených štátoch amerických (USA) ako "elektrický žehlič" a zaregistrovaná je pod číslom U.S. Patent no. 259.054.

Žehlička je v bežnom ponímaní malé elektrické zariadenie používané na vyhladzovanie tkanín pomocou tepla.

Pred zavedením elektriny sa používali akumulačné alebo uhoľné žehličky. V prípade akumulačnej žehličky sa jednalo o masívny kus kovu s držadlom, ktorý sa nahrieval na sporáku. Uhoľná žehlička bola v podstate jednoduchá kovová skrinka, do ktorej sa nasypalo rozžeravené uhlie. Žehlenie bola vždy namáhavá práca, ktorá sa za každého počasia konala vo vyhrievanom prostredí.

S príchodom elektrickej žehličky sa žehlenie neobyčajne uľahčilo, ale len v domácnostiach, ktoré sa mohli pochváliť rozvodom elektriny. Vo väčšej miere sa elektrické žehličky rozšírili až po prvej svetovej vojne. Začiatkom 50. rokov 20. storočia sa začali používať naparovacie žehličky a tento vynález sa neustále vylepšuje.