Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia UNESCO a veda

Nedeľa vo Vlkolínci priblíži návštevníkom život a prácu predkov

Vlkolinec ilustračné foto Foto: TASR/František Dejči

Návštevníkom sa predstavia folklórne súbory Liptov a Salatín, country kapela Jamtour z Kroměříža, Miťo Bomba a Allan Mikušek. Divadlo na hojdačke zahrá predstavenie pre deti Na zemi dobre mi.

Vlkolínec 28. júla (TASR) - Návštevníci pamiatkovej rezervácie ľudovej architektúry Vlkolínec, ktorá je od roku 1993 zapísaná do Zoznamu Svetového dedičstva UNESCO, môžu už túto nedeľu (30.7.) zanechať svoj odkaz na strome priateľstva medzi národmi. Umožní im to tradičné podujatie s príznačným názvom Nedeľa vo Vlkolínci.

"Tradícia tejto akcie vznikla už v roku 1993. Odvtedy sa každoročne teší bohatej návštevnosti nielen domácich, ale aj návštevníkov zo širokého okolia a zahraničia. Program je doplnený o tvorivé dielne pre rodiny s deťmi, v rámci ktorých si budú môcť záujemcovia hravou formou otestovať svoje zručnosti, kreativitu a na pamiatku si odniesť aj vlastnoručne vyrobený suvenír," priblížila Gabriela Demčáková, vedúca oddelenia regionálnej politiky z ružomberského mestského úradu.

Počas dňa sa návštevníkom predstavia folklórne súbory Liptov a Salatín, country kapela Jamtour z Kroměříža, Miťo Bomba a Allan Mikušek. Divadlo na hojdačke zahrá predstavenie pre deti Na zemi dobre mi. "Sprievodným podujatím bude Medzinárodné umelecké sympózium Vlkolínec, ktorého sa zúčastnia domáci umelci a hostia z českého Kroměříža a srbského Báčskeho Petrovca. Diela vytvorené počas sympózia následne vystavíme v miestnej minigalérii," doplnila.

Program obohatia aj ukážky prác remeselníkov a záujemcovia si tradičné remeslá budú môcť vyskúšať na vlastnej koži. Cieľom podujatia je totiž podľa Demčákovej pripomenúť si unikátnosť tejto kultúrnej pamiatky, podporiť povedomie verejnosti o tomto jedinečnom mieste a predovšetkým deťom a mládeži priblížiť život a prácu našich predkov.