Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia UNESCO a veda

Mladí študenti a firmy prezentovali na STU technické novinky

Z výstavy technických inovácií TECH INNO DAY 2015 na Fakulte informatiky a informačných technológií STU 26. marca 2015 v Bratislave. Na snímke sa nachádzajú predmety vytlačené 3D tlačiarňou. Na výstave vystavujú študentské tímy a firmy, ktoré sa venujú vývoju inovatívnych produktov a služieb. Foto: TASR

Inteligentný bazén,ktorému možno skontrolovať kvalitu vody cez mobil i systém na rozoznávanie tvárí pod jednou strechou mohli záujemcovia vidieť na Fakulte informatiky a informačných technológii STU.

Bratislava 26. marca (TASR) – Inteligentný bazén, ktorému možno skontrolovať kvalitu vody cez mobil, či systém na rozoznávanie tvárí pod jednou strechou dnes mohli záujemcovia vidieť na Fakulte informatiky a informačných technológii Slovenskej technickej univerzity (STU). Mladí študenti a firmy z celého Slovenska na výstave TECH INNO DAY prezentovali technické novinky, ktoré sami vytvorili.

"Podujatím chceme šíriť povedomie o inováciách v rámci univerzity, ako aj start-upovej scény na Slovensku. Tímy mali možnosť nadviazať kontakty s investormi, partnermi, zákazníkmi, mohli sa zviditeľniť," informovala TASR Oľga Guštafíková z Univerzitného technologického inkubátora STU.

V priestoroch technických škôl podľa nej vznikajú nápady a inovácie, ktoré sa môžu porovnávať so svetovými. Študenti sa na výstave snažia venovať praktickým patentom, ktoré pomáhajú uľahčovať život či šetriť energiu. "Mnohé z nich využívajú štátne úrady či súkromné spoločnosti vo svete," poznamenala.

Z prezentovaných inovácií či noviniek na výstave poukázala napríklad na systém, ktorý počíta a poskytuje údaje o slnečnom žiarení a dokáže majiteľom poradiť, či a ako sa im oplatí investovať do solárnych panelov. Študentský tím dnes napríklad predstavil vozidlo poháňané plynom. Auto z karbónových vláken odnesie priemerný muž, váži niečo vyše 40 kilogramov.