Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia UNESCO a veda

Na Marse sa po 11 rokoch našla stratená sonda Beagle

Na umeleckom vyobrazení sonda Curiosity letí na Mars. Foto: TASR/AP

Britská vesmírna agentúra UKSA dnes potvrdila, že po vyše 11 rokoch sa na Marse našla stratená sonda Beagle 2, oznámila agentúra Reuters.

Londýn 16. januára (TASR) - Britská vesmírna agentúra UKSA dnes potvrdila, že po vyše 11 rokoch sa na Marse našla stratená sonda Beagle 2, oznámila agentúra Reuters.

Britská sonda Beagle 2 mala v rámci misie Európskej vesmírnej agentúry (ESA) pátrať na Marse po stopách života. Pristátie sa malo uskutočniť na Vianoce v roku 2003. Necelý týždeň predtým - po oddelení z materskej lode - však sonda stratila kontakt so Zemou a odvtedy sa o nej nič nevedelo.

Oznámenie o nájdení tejto sondy s priemerom necelých dvoch metrov odznelo dnes za veľkého záujmu novinárov na tlačovej konferencii v Londýne.

"Beagle 2 už nie je stratená," vyhlásil výkonný riaditeľ UKSA David Parker.

Vedci podľa neho teraz na základe záberov povrchu červenej planéty disponujú solídnymi dôkazmi o tom, že sonda na Marse úspešne pristála v plánovanom termíne 25. decembra 2003. Zariadenie sa však následne nebolo schopné plnohodnotne fungovať a ani komunikovať so Zemou.

Vedci dlhé nedokázali zistiť, čo sa so sondou stalo. Doteraz nebolo jasné ani to, či sa jej podarilo pristáť na Marse.

Beagle 2 dostala meno podľa lode, na ktorej sa plavil Charles Darwin, keď pracoval na svojej evolučnej teórii. Británia do vývoja sondy investovala v prepočte viac ako 70 miliónov eur.